Paracetamol voorafgaand aan vaccinatie?

FactGurus1 jun 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In een literatuur review door dr. Frouke Engelaer, arts in opleiding tot specialist interne geneeskunde, en prof. Teun van Gelder, internist-nefroloog en klinisch farmacoloog, Leids Universitair Medisch Centrum vonden zij juist dat het innemen van paracetamol voorafgaand aan een vaccinatie een negatief effect kan hebben op de beoogde reactie van het immuunsysteem. Echter als paracetamol pas ná het zetten van de vaccinatie werd ingenomen, dan had dit geen effect op de aanmaak van antistoffen. 'Baadt het niet dan schaadt het niet gaat hier dus niet helemaal op, want paracetamol kan de werkzaamheid van een vaccin verminderen, en dat vind ik ook een vorm van schade', zegt dr. Engelaer.

Luister ook | Vraag het Gommers: Moet je paracetamol nemen tegen bijwerkingen van vaccin?

Een van die onderzoeken was van het RIVM, een onderzoek naar het effect van paracetamol op het immuunsysteem van jongvolwassenen bij de Hepatitis B-prik. 'Als paracetamol vóór vaccinatie werd ingenomen, was de hoeveelheid antistoffen lager dan wanneer vooraf géén paracetamol werd ingenomen. Dat komt omdat paracetamol een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem, het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam. Als paracetamol werd ingenomen ná de vaccinatie, werkte het vaccin even goed als wanneer er geen paracetamol werd ingenomen', aldus de RIVM-site.

Luister ook | FactGurus: Vaccinatiebewijs via de huisarts?

Het is nog niet duidelijk of een lagere hoeveelheid antistoffen ook zal leiden tot een mindere bescherming, maar theoretisch zou dat heel goed het geval kunnen zijn.

Op de pagina over de COVID vaccinatie bij het RIVM staat; 'Je kunt paracetamol innemen om de klachten te verlichten', terwijl bij het Amerikaanse Centers for Disease Control juist staat; 'It is not recommended you take acetaminophen (paracetamol) before vaccination for the purpose of trying to prevent side effects.' Opvallend genoeg meldt het RIVM op een pagina speciaal voor hun eigen onderzoek naar de effecten van paracetamol op vaccinatiewerking: 'Paracetamol ter voorkoming bijwerkingen verlaagt de respons op vaccinatie.'

Luister ook | Verspreidde Hugo de Jonge wel of geen fake news?

Het adagium 'baadt het niet dan schaadt het niet' kan aldus dr. Frouke Engelaer beter veranderd worden naar 'better safe than sorry.' neem niet voorafgaand aan je vaccinatie, maar pas bij het verschijnen van klachten na vaccinatie een paracetamol.

Links

Doktermedia: Helpt paracetamol voorafgaand aan vaccinatie?

RIVM: Paracetamol ter voorkoming bijwerkingen verlaagt de respond op vaccinatie

Over Factgurus

Frank Leeman hoor je elke dinsdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factgurus, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.