Bestaat duurzame kerosine (buiten marketingland)?

FactGurus6 jul 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In gesprek met Joris Melkert, Luchtvaart deskundige aan de TU Delft wordt al snel duidelijk; de twee alternatieve kerosine opties die er zijn, bio kerosine en synthetische kerosine, zijn op chemisch niveau hetzelfde als gewone kerosine, en stoten allemaal evenveel CO2 uit. Daar zit dus niet de winst. Die winst zit hem in het productie proces. Naast CO2 uitstoot zijn er nog andere factoren.

Is alternatieve kerosine nu duurzamer? Uiteindelijk is het een energie kwestie, als je het hele productie proces, alle energie, tot in de puntjes met groen opgewekte energie doet, dán kan een alternatieve kerosine best duurzaam zijn. Maar in de praktijk is dat op dit moment niet zo en duurt het nog jaren voordat dat zo is. Kortom, alternatieve kerosine kán in de toekomst best duurzaam zijn, maar vandaag de dag is het nog niet op een niveau dat je er duurzamer mee kan vliegen.

Meer lezen

Duurzaam vliegen? Dat is misleiding

Fact Sheet | The Growth in Greenhouse Gas Emissions from Commercial Aviation

Will planes ever be sustainable? New study probes the science of eco-fuels

Overheid in de fout met groenwassen ‘duurzame’ kerosine

Over FactGurus

Frank Leeman hoor je elke dinsdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factgurus, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.

Image
(BNR)