Is de plofkip echt beter voor het klimaat?

FactGurus17 aug 20217 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De plofkip is een speciaal gekweekt vleeskuiken wat in 6 weken van kuiken tot kip van 2 kilo groeit. De Beter Leven Kip is een ander ras, wat een derde langzamer groet, deze is na 8 weken klaar voor de slacht.

Of de Beter Leven Kip slechter is voor het milieu ligt genuanceerd. Na kontakt met Bram Bos van Wageningen Universiteit en Research is het oordeel dat de Plofkip, ondanks dat hij minder oud wordt, niet beter is voor het klimaat. De Beter Leven Kip, afhankelijk van hoe je kijkt, is wél (iets) beter voor het klimaat, omdat dit ras minder soja in z'n dieet heeft. Zodra de milieu effecten van de productie van soja voer, inclusief ontbossing, mee gaat nemen in je milieuberekening, dan heeft het lagere eiwit dieet van de Beter Leven Kip een positief effect.

De stikstof kwestie is voor het klimaat effect eigenlijk niet relevant, en het is niet goed genoeg bekend wat precies de voor- en nadelen zijn per kippenras en manier van houden. Daarnaast loopt de Beter Leven 1 ster kip niet buiten, zoals op Teletekst te lezen was, maar hebben ze een verblijf waar buitenlucht is.

Kortom

De plofkip is niet beter voor het klimaat. De beter leven kip is iets beter voor het klimaat, afhankelijk van hoe je kijkt. Het is nog niet duidelijk hoe de stikstof belasting per stal of per kip zal uit pakken, maar het totaal aantal kippen per m2 in Nederland wordt door de actie van de supermarkten waarschijnlijk lager, en minder kippen betekent minder poep, dus minder stikstof in het totaalbeeld.

Links

Teletekst: Boni stopt als laatste met plofkip

Vijf vragen over kippenvlees in supermarkten

Host

Frank Leeman

Over Factgurus

Frank Leeman hoor je elke dinsdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factgurus, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.

Image
(BNR)