Robothond Spot steeds veelzijdiger

Geerten van Hooff26 feb '21 14:406 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Misschien heb je de filmpjes wel gezien van de viervoetige robot die allerlei taken uitvoert. Inmiddels wordt Spot ook al in verschillende industrie ingezet. Boston Dynamics is constant bezig met het verbeteren van Spot en de dienstverlening om de robot heen. Onlangs lanceerde ze een service waarmee het mogelijk is om via het web zo'n robothond te besturen. De Amerikaanse kunstenaarsgroep MSCHF heeft een Spot gekocht, een paintball geweer op zijn rug gemonteerd en geregeld dat mensen online twee minuten de robot mochten rondlopen en schieten op kunst in de galerij.

Luister terug | Geerten van Hooff| De Warren Buffet van de disruptieve technologie

Boston Dynamics vind dit lastig. In de voorwaarden voor het gebruik van Spot staat dat hij niet gebruikt mag worden voor intimidatie en beschadiging van mens en dier. Het bedrijf heeft nog geprobeerd om de kunstenaars over te halen om dit niet te doen door nog twee gratis Spots aan te bieden, maar daar gingen de kunstenaars niet op in.

Luister terug | De Technoloog |Ik ga naar de ruimte en neem mee

Op dit moment is Spot alleen te koop voor industriële toepassingen. Boston Dynamics zegt zelf zo'n 400 stuks verkocht te hebben. Wel wordt de robot steeds uitgebreider. Zo wordt de robotarm die bovenop de hond zit commercieel beschikbaar. Hierdoor wordt de hond veel breder toepasbaar voor bedrijven.