Opinie | Zet volksgezondheid echt op één

Paul Laseur10 aug 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Welvaartsziekten onbespreekbaar

Elke dag overlijden er bijna honderdduizend mensen wereldwijd aan de gevolgen van welvaartsziekten. Het coronavirus krijgt je harder te pakken als je rookt of overgewicht hebt. Maar oe la la als we daar wat van zeggen. De Britse aanpak om obesitas tegen te gaan wordt in Nederland als betuttelend gezien. 75 procent van ons vindt dat we gewoon door moeten gaan met het prijsstunten voor ongezond eten.

Luister ook | Werkprofessor: Bedrijven word wakker, je personeel zit zich ziek

Jongeren worden niet ziek maar ze verspreiden wel. Als we kijken naar doodsoorzaken, dan ligt dat voor de overgrote meerderheid niet aan het virus zelf maar aan de omstandigheden bij het slachtoffer. Dat is het punt. Ondernemers zien hun bedrijven gesloten worden, de jeugdwerkloosheid stijgt. Een half miljard mensen wereldwijd wordt geraakt in armoede door de lockdowns. Maar maatregelen om de oorzaak aan te pakken nemen we niet. Nee, dat vinden we ‘betuttelend’.

Wanneer gaan we nu eens eindelijk echt de grootste doodsoorzaak in ons land aanpakken? Wanneer verdwijnt het snoep bij de kassa, worden groenten goedkoper, worden bedrijven gehinderd die als focus hebben ons nog meer ongezonde dingen te laten eten, die de kwaliteit van al het leven niet belangrijk vinden? Ik vind het echt verschrikkelijk om de ondernemers te zien lijden. Jongeren wordt de kans op werkervaring ontnomen. Ouderen storten we in eenzaamheid, maar als het moet dan moet het.

Zet volksgezondheid op één

Mensen mogen niet naar kantoor komen voor de veiligheid, maar als ze zich thuis vol zuipen, roken, dik worden en ongezonde prijspakkers verzamelen en daarmee zichzelf bij besmetting rechtstreeks de IC in katapulteren, dan mogen we daar niks over zeggen. Wanneer wordt de lift naar de eerste drie verdiepingen alleen voor gehandicapten mogelijk? Waar zijn de gratis speeltuinen voor volwassenen om ons meer te laten bewegen? Zet de volksgezondheid echt op nummer één.

We moeten investeren in langetermijnoplossingen. Met symptoombestrijding alleen, lossen we niets structureels op. De pijn die we allemaal voelen door de maatregelen, mag dat alsjeblieft in ieder geval structurele verbeteringen opleveren? Het taboe om dit te bespreken moet er vanaf.

Wendy van Ierschot is ondernemer en investeerder met de focus op de scale-ups. Ze vervangt BNR's vaste maandag-columnist Paul Laseur.

Podcast | Wendy van Ierschot publiceert elke week een nieuwe aflevering van de podcastserie Werkprofessor. Abonneer je via www.bnr.nl/werkprofessor