#3 kant-A: Waarom reizigers wegwee hebben

Goede Reispodcast1 nov 201936 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een jongensdroom is uitgekomen. Met het reisboek Wegwee treedt Dijksterhuis eindelijk in de voetsporen van jeugdhelden als Cees Nooteboom en Paul Theroux. Eén van de invloedrijkste psychologen van Nederland zijn is natuurlijk een aardig etiket, maar reisschrijver... daar kan maar weinig tegenop. En dan ook nog eens voorzien van kaarten, die illustreren hoe hij van Tokio naar Tbilisi reisde, over het Koreaanse schiereiland, door China, Centraal-Azië en de Kaukasus. Met steden en dorpen die hij sinds zijn kindertijd al uit zijn hoofd kent. 'Een topografische afwijking', lacht Dijksterhuis.

Wanderlust

Een lofzang op het reizen uitte hij ook al in Wie (niet) reist is gek. Een boek waarin hij ook al het brein koppelde aan onze reislust. Reizen levert creativiteit op, bezorgt ons inspiratie en het schijnt dat we er zelfs langer door leven, zo weet de psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

In Wegwee pakt Dijksterhuis naast 'geluk' ook het thema 'vrijheid' mee. En juist deze twee thema's stippen we aan in deze derde aflevering van De Goede Reispodcast. Hoe kan het nou dat de één wel gelukkig is op reis, en de ander niet? Bestaat er nou echt zoiets als een reisgen, maar op kleine schaal wetenschappelijk onderzoek naar is verricht? En kun je je ook gelukkig voelen in plekken op de wereld waar de mensen zelf eigenlijk niet zo gelukkig zijn, zoals in Iran of Hongkong?

Reden genoeg om deze podcast te beluisteren. Meer over Wegwee vind je trouwens hier.

Méér inspiratie

Wil je nog meer reisinspiratie opdoen en horen welke tips Ap als reiziger én reisschrijver heeft? Luister volgende week dan ook zeker Kant B van deze podcast! Daarin gaat het niet alleen over zijn reis van Tokio tot aan Tbilisi, maar ook over toiletbezoeken in India en boekhandels in Myanmar. En Ap deelt z'n favoriete muziek met ons, die we weer toevoegen aan onze Spotify-lijst 'Goede Reismuziek'. Tot slot hoor je ook de bizarre reisanekdote van topfotograaf Stijn Hoekstra!

Vragen?

Heb je vragen, opmerkingen of tips naar aanleiding van deze podcast? Mail dan naar goedereispodcast@bnr.nl! Heb je daarnaast nog tips, goede ideeën of gewoon een leuke of minder leuke opmerking? Ook daarvoor kun je mailen, of stuur een bericht via Twitter!

De Goede Reispodcast is een podcastproject van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel. Host: Presentator (en reisjunkie) Geert Jan Hahn.

BNR
BNR (BNR)