#9 Reizen in Coronatijd: op vakantie in 'coronazones'

Goede Reispodcast24 apr 202058 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Landen die wat eerder de piek hadden dan Nederland, denken alweer voorzichtig na over de zomervakantie. Het zou dan gaan om 'coronazones', waarbij (buur)landen voor elkaar de grenzen openstellen en met dezelfde test- en quarantaine-eisen komen. Wil je van Estland naar Letland? Dan moeten beide landen in grote lijnen op dezelfde manier omgaan met de aanpak van het coronavirus.

Flirten en bondjes

Inmiddels is het eerste geflirt begonnen en sturen de eerste landen aan op bondjes. Zo ziet Oostenrijk een deal met Duitsland wel zitten. Duitsers waren vorig jaar immers goed voor 50 procent van de toerisme-omzet in Oostenrijk. Wenen is daarom bezig een 'vakantieplan' op te stellen dat binnenkort bekend gemaakt moet worden. Maar wat als Duitsland nou liever een bondje met Nederland sluit? En zou Nederland zo'n samenwerking met België kunnen of moeten aangaan?

Dubrovnik in drukkere tijden. Normaal lijdend onder overtoerisme, nu een plek waar ondernemers nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Denis LOVROVIC / AFP
Dubrovnik in drukkere tijden. Normaal lijdend onder overtoerisme, nu een plek waar ondernemers nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Denis LOVROVIC / AFP

Andere bondjes-in-the-making zijn Estland-Letland-Litouwen-Finland, op voordracht van de Estische premier. In een samenwerking met Zweden heeft hij nog weinig trek; dat land heeft immers een ander quarantainebeleid. En Tsjechië, dat na wekenlang de grens dicht te hebben gehad nu weer de boel opengooit, hint op een 'corridor' naar Kroatië. Tsjechië en Kroatië grenzen niet aan elkaar, maar Tsjechen zijn dol op de Adriatische kust en Dubrovnik. Ook Slowakije zou in dit plan betrokken moeten worden.

Slachtoffers

De reissector wordt één van de grootste slachtoffers van de coronacrisis. Maar waar de Europese consument zich nog redelijk gesteund voelt door verzekeringen en vouchers, en in het slechtste geval het financieel verlies een gesneuvelde vakantie eenmalig moet nemen, zitten vliegtuigmaatschappijen en reisbureaus met de handen in het jaar. De hardste klappen vallen echter in het lokale toerisme, zegt Saskia Griep, CEO van Better Places. De gids, de chauffeur, de eigenaar van de homestay; allemaal zijn ze financieel afhankelijk van toeristen. En die komen voorlopig niet. Saskia Griep en de Berlijnse stadsgids Emma van Wattedoeninberlijn.nl praten een uur lang met Geert Jan Hahn en Columbus-hoofdredacteur Mark Mackintosh over onder meer de impact van de coronacrisis op deze laatste schakels in de toeristische keten.

Saskia Griep, stadsgids Emma in Berlijn, en Mark Mackintosh. Foto's: eigen beheer.
Saskia Griep, stadsgids Emma in Berlijn, en Mark Mackintosh. Foto's: eigen beheer.

Virtuele tours door Berlijn

De impact op het lokale toerisme is één van de thema's die we in deze podcastaflevering bespreken. Omdat we begrijpen dat de bekende manier van vakantie vieren en reizen voorlopig niet aan de orde is, heeft het ook weinig zin om dat soort podcasts te maken - wat in eerste instantie inspireerde tot het maken van De Goede Reispodcast. Nu is het belangrijker om te kijken naar het herstel van de sector, naar (steun)maatregelen, naar lichtpuntjes, naar creatieve oplossingen en initiatieven.

Een eenzame jogger passeert het Sowjetische Ehrenmal Tiergarten, vlakbij Brandenburger Tor. Odd ANDERSEN / AFP
Een eenzame jogger passeert het Sowjetische Ehrenmal Tiergarten, vlakbij Brandenburger Tor. Odd ANDERSEN / AFP

Stadsgids Emma heeft haar eigen coronaplan geschreven en weet het hoofd boven water te houden met onder andere virtuele tours door Berlijn. Via haar Instagram-account neemt ze jou mee door haar stille stad. 'Dat je nu zoveel vogels hoort fluiten is waanzin.' En of Emma nou naar Prenzlauer Berg, Mitte of Kreuzberg gaat, haar digitale rondleidingen zitten elke keer weer vol. 'Er kunnen 50 mensen per keer 'mee', en ze kunnen vragen stellen via de chat. Het is prachtig weer, bijna geen verkeer, en dus kan ik de stad eigenlijk op z'n mooist laten zien.' Concurrentie in de stad heeft Emma nog weinig. 'Ik krijg wel veel vragen van mensen die willen weten hoe ik dit doe, en zelfs of ik dit ook voor hén wil doen.'

Webinars met lokale experts

Ook bij Better Places denken ze na over steun voor hun lokale experts. Inmiddels is er weer wat werk voor een aantal freelancers en worden er video's gemaakt om toch wat van de locaties te laten proeven. 'We waren de afgelopen weken heel druk met repatriëren en reizen stopzetten, maar inmiddels we weer wat vooruitkijken. En we horen ook positieve geluiden, bijvoorbeeld uit Slovenië en Georgië. Niet dat je daar nu gelijk heen kunt of mag, maar er zijn tekenen dat er weer reisbestemmingen ontstaan.'

Er zal wel iets fundamenteels veranderen in onze manier van reizen, denkt het drietal. Mark Mackintosh: 'We zullen toch bewuster en duurzamer met alles en iedereen omgaan. Meer met de trein reizen. Deze crisis doet toch wel wat met iedereen.' Daarover ook meer in de volgende podcasts.

Meer weten?

Wij hebben wat informatie voor je op een rij gezet, met het laatste reisnieuws over de bondjes en coronazones en over de initiatieven die in deze podcast besproken zijn. Over 2 weken we er weer! En heb je ideeën? Mail dan naar goedereispodcast@bnr.nl!

Virtuele tours door Berlijn met stadsgids Emma: hier!

Hoe Better Places omgaat met de coronacrisis: hier!

Het nieuwe initiatief van Columbus Travel en Campspaces heet Staylocal: hier!

Traditionele ambachten uit West-Oekraïne vanuit je huiskamer aanleren via deze webinars van de locals: hier & hier

De Karpaten op de grens van Oekraïne en Roemenië. Geert Jan afgelopen zomer op reis voor Columbus Travel, met Oekraïense fellow travellers. Foto: eigen archief.
De Karpaten op de grens van Oekraïne en Roemenië. Geert Jan afgelopen zomer op reis voor Columbus Travel, met Oekraïense fellow travellers. Foto: eigen archief.

De Laatste Bondjes & 'Coronazones'

Estland, Letland, Litouwen, Finland: hier

Oostenrijk flirt met Duitsland: hier

Tsjechië flirt met Kroatië, een beetje met Slowakije, en blijkbaar nu ook met Duitsland: hier en hier.

Podcastproject

De Goede Reispodcast is een podcastproject van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel.

Host: Presentator (en reisjunkie) Geert Jan Hahn.

E: goedereispodcast@bnr.nl

T: Nog meer info?