#16: Noorderlicht, here I come

Goede Reispodcast5 sep 202060 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het Noorderlicht verschijnt aan de hemel van het Zweedse dorp Erikslund. JONATHAN NACKSTRAND
Het Noorderlicht verschijnt aan de hemel van het Zweedse dorp Erikslund. JONATHAN NACKSTRAND (AFP)

Ineens was daar het bericht: Zweden is geel. In z'n geheel. Een jaar terug zou niemand begrijpen waar dit over zou gaan, maar we hebben het uiteraard over het reisadvies dat is verkleurd. Daarmee is heel Scandinavië in onze ogen veilig om te bereizen. De Noren en de Finnen denken daar overigens anders over; zij vinden dat er in Nederland nog te veel coronabesmettingen zijn. En dus willen ze dat wij bij een bezoek eerst in quarantaine gaan. En dáárom (ja, het is ingewikkeld) zijn Noorwegen en Finland voor ons toch weer verkleurd naar 'oranje'; omdat we ons bewust ervan moeten zijn dat de Noren en Finnen ons in isolatie willen plaatsen. Wat dan dus eigenlijk weer aan onszelf ligt.

Rendieren zoeken naar zout op de snelweg in Zweeds Lapland - AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Rendieren zoeken naar zout op de snelweg in Zweeds Lapland - AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND (AFP)

Lang verhaal kort; Zweden is good to go. En dus hing het Zweedse verkeersbureau aan de lijn. Of er interesse was in een door hen samengestelde reis naar Zweeds Lapland (met 100 procent redactionele onafhankelijkheid, dat u het even weet). 'Zweeds Lapland moet je trouwens niet verwarren met Fins Lapland; Zweeds Lapland is in mijn ogen veel ruiger', zegt Eline van Dam van Voigt Travel, die helpt met de samenstelling van de reis.

In deze podcast bereiden Eline en Geert Jan samen de reis voor. Verder beschouwen ze de reissituatie in heel Scandinavië in coronatijd; Eline is zelf net terug uit IJsland, waar ze leegte maar ook drukte ervoer. Je kunt haar trouwens ook kennen van Fairtrail, een digitale gids die verantwoord reizen stimuleert maar je daarin ook adviseert. Dat initiatief leverde haar en passant een plek op in de Duurzame Jonge 100 én een commercial met ABN Amro.

Toch is het niet vanzelfsprekend om in coronatijd te reizen en zeker niet om een reisbureau overeind te houden. Reisondernemer en Managing Director Cees van der Bosch van Voigt Travel praat ons halverwege bij over het reilen en zeilen van zijn organisatie; het feit dat het aanbod vooral legere delen van Europa betreft, betekent niet dat er geen maatwerk gevraagd wordt.

Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia van Zweden nemen de rendierslee in Jokkmokk, op de nationale feestdag van de Sami - 6 februari. Jonathan NACKSTRAND / AFP
Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia van Zweden nemen de rendierslee in Jokkmokk, op de nationale feestdag van de Sami - 6 februari. Jonathan NACKSTRAND / AFP

Hoe de reis naar Zweeds Lapland uiteindelijk gaat, vol Noorderlicht, Sami en ruige najaarstaferelen? Dat hoor je in de volgende Goede Reispodcast! Heb je trouwens tips voor de reis naar Zweeds Lapland? Mail ons, of stuur via de mail een voice-bericht! We horen graag van je!

Abonneren

Wil je meer horen van deze podcast? Je vindt hem via bnr.nl, de BNR app, Apple Podcast, Spotify of jouw andere, favoriete podcastplayer!

Reislustigen

Wie hoor je in deze aflevering, naast Geert Jan Hahn?

Eline van Dam - reisspecialist bij Voigt Travel en co-founder van Fairtrail

Cees van der Bosch - reisondernemer en Managing Director bij Voigt Travel

Podcastproject

De Goede Reispodcast is een podcastproject van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel.

Host: Presentator (en reisjunkie, thans in eigen land) Geert Jan Hahn.

E: goedereispodcast@bnr.nl