#23: Gratis PCR of niet: het wordt weer gezellig druk in Nederland

Goede Reispodcast31 mei 202159 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

En dat betekent dat het in de tweede helft van 2021 gezellig druk wordt in ons land. “NBTC verwacht dit jaar namelijk ook nog ruim 4 miljoen buitenlandse gasten”, zegt Jos Vranken, algemeen directeur bij de NBTC, in gesprek met De Goede Reispodcast. Het merendeel is Duitser, maar ook Belgen, Engelsen, Fransen en Amerikanen hebben trek in een Hollandse trip.

Opvallend is ook de rol van vaccins en PCR-tests. NBTC heeft hier ook onderzoek naar gedaan in een aantal andere Europese landen. Zo geeft in Nederland de helft van inwoners aan pas naar het buitenland te gaan als men is gevaccineerd, terwijl in andere naburige landen dit percentage hoger ligt, namelijk rond de zestig procent. Ook is opvallend dat de testbereidheid van Nederlandse vakantiegangers een stuk lager ligt dan die bij andere West-Europeanen.

“Gratis PCR-tests zijn goed voor de economie én de schatkist“

Een andere interessante snelle exercitie die NBTC heeft gedaan betreft de kosten van de PCR-tests. Want wat als je niet uitgaat van de kosten, maar van de baten van een vakantie in Nederland: wat zou dat in 2021 Nederlandse ondernemers, de economie en de schatkist nog eventueel kunnen opleveren?

Het korte antwoord: ruim 2,1 miljard euro aan totale bestedingen en ruim 380 miljoen euro voor het spaarvarken van demissionair penningmeester Wopke Hoekstra. NBTC gaat daarbij uit van de 'vrij voorzichtige' verwachting dat nog ruim 4 miljoen buitenlandse gasten dit jaar naar Nederland zullen komen, dat zij - op basis van diverse eerdere onderzoeken - gemiddeld 515 euro per persoon per verblijf uitgeven en dat je daarmee tot de hiervoor beschreven bedragen uitkomt.

“Dus elke buitenlandse gast die in Nederland verblijft en geld uitgeeft, daarvan vloeit gemiddeld 18 cent per euro in de schatkist”, zegt Vranken.

Cashbackactie

Vranken vervolgt: “Stel nou dat de Nederlandse overheid 100 miljoen euro zou reserveren voor het subsidiëren van PCR-tests? Dan weten we nu natuurlijk nog niet zeker of buitenlandse toeristen dat wel of niet als leidend zien voor hun komst naar Nederland. Maar wél dat het zou helpen. Dat dit als een soort van cashbackactie kan bijdragen aan het reclame maken voor Nederland.”

Dit zou dus in de praktijk betekenen dat Nederland de kosten die burgers (bijvoorbeeld Duitsers) van andere landen in hun eigen land (bijvoorbeeld Duitsland) zouden overnemen; een grensoverschrijdende subsidie ter stimulans van de eigen economie. Bovendien heeft Frankrijk nu ook gezegd: we maken het gratis. Dus er is een casus. En dan wil je die slag ook niet missen. Ook zijn er nog een aantal argumenten te verzinnen waarom deze overheidssubsidie de gastvrijheidseconomie een upswing kan geven.”

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komt naar verwachting later deze week met een update over het wel of niet gratis maken van de PCR-tests voor Nederlanders.

De Goede Reispodcast

Meer weten over dit onderwerp? In de audioplayer kun je het gesprek luisteren dat Geert Jan Hahn heeft gevoerd met Jos Vranken. De algemeen directeur van de NBTC praat ook over de toekomst van het toerisme: wat heeft de sector de afgelopen 16 pandemiemaanden geprobeerd te veranderen?

Met:

Frank Oostdam, voorzitter van reisbrancheorganisatie ANVR.

Presentator:

Geert Jan Hahn

Podcastproject

De Goede Reispodcast is een podcastproject van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel.

Host: Presentator & Reisjunkie: Geert Jan Hahn.

E: podcast@bnr.nl