Helder! Wie kan Rutte van zijn troon stoten?

Helder21 jun 202015 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Hij krijgt hulp van politiek dier Jaap Jansen, die al decennialang rondstruint in de Haagse wandelgangen. Je kunt hem ook kennen als columnist van BNR en maker van de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. Jansen legt uit welke eigenschappen een goede lijsttrekker moet hebben om in Nederland stemmen te winnen. Vooral een uitstraling van macht is belangrijk, zegt hij. 'Je moet niet als een soort dorpsapotheker in een stofjas het podium opgaan. Dan denken mensen: wanneer komt de échte leider?'

Beluister ook | Newsroom Den Haag | Allemaal op zoek naar nummer 1

Opvallen

De kunst is volgens Jansen om op te vallen binnen het leger der lijsttrekkers, 'Dat kan ook best door er raar uit te zien: dan weten mensen wie je bent. Je moet in ieder geval niet te veel lijken op je directe concurrenten.' Maar hoe word je boegbeeld van de partijstandpunten, zonder de economie uit het oog te verliezen?

Beluister ook | Lijsttrekkersstrijd losgebarsten tijdens oplopende verkiezingskoorts

In deze uitzending:

Jaap Jansen

En Kees Dorresteijn

Twitter @keesvanderadio

Elke week een nieuwe Helder in je podcast-app? Abonneer je dan nu via bnr.nl/helder.

Over deze podcast

Helder is de podcast die je helpt de onderwerpen in het nieuws van vandaag en morgen te duiden, uitgelegd door BNR’s Kees Dorresteijn. Luister Helder!, zodat je nooit met je mond vol tanden staat bij het koffiezetapparaat.