Nieuw: Het Bromvliegeffect

Het Bromvliegeffect20 mei 20211 minuut
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Je denkt misschien dat je de baas bent van je eigen gedrag en beslissingen, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Of het nu gaat over je (on)gezonde keuzes in de supermarkt, je positie aan de onderhandelingstafel of beslissingen in het verkeer: kleine en onopvallende factoren in je omgeving bepalen onbewust wat je doet.

De bekendste bromvlieg ter wereld

Het bekendste voorbeeld hiervan is dat geschilderde vliegje dat mannen vaak aantreffen in het urinoir. Als een klein schietschijfje zorgt het ervoor dat mannen een stuk trefzekerder plassen. Hierdoor wordt er een stuk minder gemorst en dat scheelt weer in de schoonmaakkosten. Die vlieg slaagt dus waarin campagnes en beleid zo vaak falen: hij verandert effectief gedrag. De ultieme influencer dus, die vlieg.

Podcast Het Bromvliegeffect

In de podcast Het Bromvliegeffect nemen gedragseconoom Eva van den Broek en reclamemaker Tim den Heijer je op pad door een wereld vol dit soort bromvliegen. Ze helpen je ze te herkennen en waar nodig te vermijden óf juist zelf toe te passen. Samen schreven Eva en Tim het boek Het Bromvliegeffect.