1. Mijn Bubbel

Het Nieuwe Geld30 apr 2021Seizoen 1, Aflevering 117 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het Nieuwe Geld
Het Nieuwe Geld (Ingmar Larsen)

Er gebeurt iets vreemds. Een verlies dat aanvankelijk voelt als periode van rouw, als een constante steen op zijn maag, zet zich om in een drive om te doorgronden wat hem is overkomen. Wat is de toegevoegde waarde van al die cryptovaluta? Waar een bubbel is gebarsten, is een zaadje geplant. Hij ontwikkelt een lust naar kennis die hij in zijn studententijd niet heeft gehad. Twee jaar lang luistert hij uren per dag naar podcasts, audioboeken en hoorcolleges. Eerst alleen over Bitcoin. Daarna steeds vaker over macro-economie en monetaire geschiedenis. Waren de DNB, de ECB en het IMF jarenlang vage, ongrijpbare begrippen uit de krant, nu begint hij steeds meer te begrijpen van de keuzes die gemaakt worden. Hij schrikt daarbij van de impact die deze beslissingen hebben. Van hoe politiek die zijn en hoe weinig mensen dat lijkt te interesseren. Honderden miljarden euro’s zijn er het afgelopen decennium bijgedrukt en niemand op straat die zich er druk over maakt. Waarom? Dit is toch in feite een vorm van belasting heffen?

Met Bitcoin kunnen we er voor het eerst in de geschiedenis voor zorgen dat geld los van overheden en banken komt te staan. Zou dat niet een logische stap in de evolutie van ons geldstelsel zijn?

Over Het Nieuwe Geld

Een lucky shot. Met dat idee belegt Reinjan Prakke in cryptovaluta. Zijn winst verveelvoudigt, om vervolgens in rook op te gaan. Resultaat: een fascinatie voor ons geldsysteem. Hij gaat langs bij economen en stelt vragen die zo voor de hand liggen dat ze te weinig gesteld worden. Wat is geld? Om te eindigen met de zoektocht naar de toekomst van ons geld.

Abonneer je op Het Nieuwe Geld via bnr.nl/hetnieuwegeld, de BNR-app of waar jij je podcasts luistert.


Mede mogelijk gemaakt door