2. Terug naar de basis

Het Nieuwe Geld7 mei 2021Seizoen 1, Aflevering 230 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zijn vader was ooit parlementair journalist en zijn moeder psychologe. Net als zijn vader trekt Reinjan nu met een microfoon de wereld in. Maar het is vooral het verhaal achter het verhaal, dat zijn interesse heeft gewekt. Reinjan raakt geïnteresseerd in de Oostenrijkse school en de gedragseconomie omdat ze op een fundamenteel andere manier dan de mainstream econoom naar mensen kijken. Ze werken vanuit een mensbeeld waarin hij ook daadwerkelijk zichzelf herkent.

In deze podcast hoorde je Reinjan Prakke, Eva van den Broek, Lex Hoogduin en Martijn Jeroen van der Linden.

Reinjan Prakke

Reinjan Prakke is een kind van de jaren 90 en is gewend aan welvaart. Hij heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptocurrencies. Dit is zijn lucky shot denkt hij en hij belegt erin. Met succes! Euforie maakt zich van hem meester. Totdat de bubbel barst en de koers implodeert. Een groot deel van de winst is verdampt, maar hij is een fascinatie voor ons monetaire systeem rijker. Hier start zijn persoonlijke zoektocht te ontleden hoe ons geldstelsel in elkaar steekt en welke rol bitcoin in een de toekomst daarin kan spelen.

Eva van den Broek

Eva van den Broek is gedragseconoom en oprichter van stichting behavioural insights. Bovendien maakt ze voor BNR de podcast Het Bromvliegeffect, over hoe kleine dingen grote impact hebben op je gedrag.

Lex Hoogduin

Lex Hoogduin is Hoogleraar Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions aan de RUG en oud-directeur bij De Nederlandsche Bank.

Martijn Jeroen van der Linden

Martijn Jeroen van der Linden is Lector New Finance aan de Haagse Hogeschool en voorzitter/oprichter van de stichting Ons Geld.

Abonneer je op Het Nieuwe Geld via bnr.nl/hetnieuwegeld, de BNR-app of waar jij je podcasts luistert.


Mede mogelijk gemaakt door