5. Waarom willen we inflatie?

Het Nieuwe Geld28 mei 2021Seizoen 1, Aflevering 531 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Gaandeweg komt Reinjan erachter dat er verschillende definities in omloop zijn over wat inflatie eigenlijk is. Hij ontdekt dat inflatie wel fijn is wanneer je schulden hebt. Zeker wanneer het rentepercentage dat je over je geleende geld betaalt, lager is dan de inflatie. De inflatie snoept dan als het ware je schuld een beetje weg. Maar er zijn ook nadelen. Wat die nadelen zijn, hoor je in deze aflevering van Het Nieuwe Geld.

(Ingmar Larsen)

In deze aflevering

Reinjan Prakke is een kind van de jaren 90 en is gewend aan welvaart. Hij heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptocurrencies. Dit is zijn lucky shot denkt hij en hij belegt erin. Met succes! Euforie maakt zich van hem meester. Totdat de bubbel barst en de koers implodeert. Een groot deel van de winst is verdampt, maar hij is een fascinatie voor ons monetaire systeem rijker. Hier start zijn persoonlijke zoektocht te ontleden hoe ons geldstelsel in elkaar steekt en welke rol bitcoin in een de toekomst daarin kan spelen.

Edin Mujagić is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en heeft verschillende boeken geschreven over macro economie en economische geschiedenis.

Sylvester Eijffinger, emeritus hoogleraar Financiële Economie aan de Tilburg University

Dirk Bezemer, hoogleraar economie aan de Universiteit van Groningen

Lex Hoogduin,Hoogleraar Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions aan de RUG en oud-directeur bij De Nederlandsche Bank.

Jan Luiten van Zanden, hoogleraar economische geschiedenis

Abonneer je op Het Nieuwe Geld via bnr.nl/hetnieuwegeld, de BNR-app of waar jij je podcasts luistert.


Mede mogelijk gemaakt door