S2 E4 - Eigen Vermogen

Het Nieuwe Geld30 sep 2022Seizoen 2, Aflevering 438 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Van dichtbij maakt Reinjan mee dat na de kredietcrisis kleine of middelgrote reclamebureaus worden opgekocht en samenklonteren tot internationaal opererende reclame conglomeraten. Een middelgroot reclamebureau met nog geen honderd man in dienst, groeide in enkele jaren uit tot een multinational met meer dan 3000 medewerkers. Groeicijfers waar hij met zijn voorstellingsvermogen niet bij kon en waaruit hij opmaakte dat hij het financiële spel dat in het bedrijfsleven gespeeld werd, niet doorgronde. Totdat Reinjan zich begint in te lezen in private equity fondsen. Hij leest over “buy and build” en “leveraged buy outs”. Strategieën die hij nu kan relateren aan bedrijven uit zijn omgeving.

Deze ervaringen vormen het startpunt van een verkenning van financiering met risicodragend vermogen. Eigen vermogen dus. Aandelen. Wederom begint hij bij de basis. Wat is een aandeel eigenlijk? 

In deze aflevering:

Hans Schenk, emeritus hoogleraar economie en bedrijfskunde.
Simon Lelieveldt, compliance consultant in de financiële sector. Simon werkte in het verleden bij De Nederlandse Bank en de Nederlandse Vereniging voor Banken en geeft in zijn vrije tijd rondleidingen door Amsterdam voor zijn stichting Financieel Erfgoed. 

Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de UvA
Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten en corporate finance aan de UvA en is betrokken bij de WRR

Natascha van der Zwan, universitair hoofddocent bij het instituut bestuurskunde van de Universiteit Leiden.

Niets missen? Abonneer je nu op Het Nieuwe Geld via bnr.nl/hetnieuwegeld, de BNR-app of waar jij je podcasts luistert. 


Mede mogelijk gemaakt door