#1 Hoe maak je de universiteit beter? Met: Remco Breuker

#Hoedan21 sep 20201 uur 44 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

U begrijpt het; in deze interviews gaat het niet alleen om intrinsieke motivatie, maar juist ook om het stappenplan. Om de weg naar dat doel waar die #hoedan-vraag bijhoort. Soms zijn de ideeën van de geïnterviewden utopisch, soms idealistisch, soms realistisch. Maar deze geïnterviewden hebben wel degelijk een visie. Niet alleen op wat er moet veranderen, maar ook op hoe dat doel dan gerealiseerd kan worden. Daarom krijgen ze in deze interviews de ruimte om die grote vraagstukken rustig en stap voor stap toe te lichten. Geert Jan Hahn hoeft maar één ding te vragen: hoe dan?

Remco Breuker tijdens een lezing voor Haagsch College in Nieuwspoort, Den Haag
Remco Breuker tijdens een lezing voor Haagsch College in Nieuwspoort, Den Haag

Noord- en Zuid-Korea

De eerste gast met wie Hahn 100 minuten lang in gesprek gaat is Remco Breuker. Een door de media veelgevraagde Leidse hoogleraar over zijn expertise ten aanzien van Noord- en Zuid-Korea. Hij hield er zelfs zijn eigen podcast aan over: K-POD.

Maar Breuker is ook voortrekker in het nobele streven naar een betere universiteit. Hij werd één van de gezichten van de onderwijsbeweging 'WO in actie'. En Breuker schreef samen met twee andere hoogleraren een pamflet over het functioneren van de academische wereld, dat wat hem betreft een flinke opknapbeurt kan gebruiken. 'Ik vind het vrij onvergeeflijk wat bestuurders nu doen.' Een andere universiteit is noodzakelijk én mogelijk, zo leest het pamflet.

Dat kan Breuker wel willen, maar hoe dan? Hoe maak je de universiteit beter?

Over deze podcast

Geert Jan Hahn houdt van vragen stellen, maar hoort tegenwoordig vaak langere vragen dan antwoorden. En die lange vragen behandelen regelmatig niet eens de kern van het probleem. Dat bracht hem op het idee voor dit #hoedan-project. Eén essentiële vraag, die de visie van één gast op één vraagstuk moet blootleggen.

De volgende gast in #hoedan is Ron Keller. Hij wil dat Nederland koopman én dominee is in de relatie met 'moeilijke landen' als China, Turkije en Rusland. Maar hoe dan?

Abonneren

Mis geen editie en abonneer je op deze podcast via bnr.nl/hoedan. Heb je een vraag voor de redactie of een suggestie voor een onderwerp of een gast, mail dan naar podcast@bnr.nl