Trailer NS: Alle Seinen op Rood

Hoge Bomen6 jun 20232 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In ‘Hoge Bomen’ wordt elk seizoen een ander bedrijf door de BNR-audit heen gehaald.   

In het tweede seizoen van Hoge Bomen staan de Nederlandse Spoorwegen in de spotlight. 

NS zou nu gouden tijden moeten beleven: spoorboekloos rijden, minder vertraging en tevreden reizigers. Maar het liep anders: propvolle treinen, een recordaantal klachten en een schreeuwend personeelstekort, terwijl Europa druk uitoefent om het spoormonopolie in Nederland te doorbreken. Toch is dit niet de eerste keer dat de toekomst van de Nederlandse Spoorwegen in gevaar is. Kan NS zichzelf wéér opnieuw uitvinden? 

Op 13 juli staan de eerste twee afleveringen online, abonneer je op de feed en mis ze niet! 

Over de makers: 

Ruben Eg werkte als verslaggever voor dagblad Metro en de economieredactie van De Telegraaf. Voor Metro schreef hij veel over het openbaar vervoer, van volle treinen, internet op het station tot de Fyra. Voor De Financiële Telegraaf (DFT) specialiseerde hij zich in het bankwezen en de woningmarkt. Momenteel werkt Ruben op de economieredactie van de NOS.  

Martijn de Rijk, econoom, werkt sinds 1999 bij BNR Nieuwsradio en is al 20 jaar razende reporter. Als verslaggever coverde hij het nieuws op het spoor met grote regelmaat, van de introductie van nieuwe treinen, tot en met de renovatie van de hele oude; van nieuwe technische snufjes tot en met de grote chaos op het spoor bij het uitvallen van verkeersleidingsystemen.  

Ruben Eg en Martijn de Rijk reisden in totaal een dikke duizend kilometer in de trein, soms met een beetje vertraging, pakten ettelijke keren een OV-fiets en liepen ook nog wel eens 10 kilometer omdat de OV fietsen op waren. Ze spraken in totaal zo’n 50 spoorwegmedewerkers, economen, politici, reizigers en treintechnici.