BNR 25 jaar | De val van een kabinet

Hoge Bomen19 sep 2023Seizoen 3, Aflevering 251 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het kabinet Balkenende-IV, gevormd door het CDA, de PvdA en de ChristenUnie, was volgens sommigen een ongelukkig huwelijk sinds de start. Premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Wouter Bos waren het over weinig eens, maar de kiezer had hen nu eenmaal tot elkaar veroordeeld. Onenigheid over de Nederlandse Uruzgan-missie in Afghanistan deed de coalitie uiteindelijk de das om.  

Hoe ging het er in die dagen aan toe op het Binnenhof? Wat speelde er op de achtergrond? En welke rol speelde een interview in New York van onze eigen Bernard Hammelburg met de destijds Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen?

Dat en meer bespreken we in deze speciale éénmalige aflevering van Hoge Bomen met: 

  • Bernard Hammelburg, BNR's Buitenlandcommentator 
  • Hans Verbeek, voormalig politiek verslaggever van BNR 
  • Joël Voordewind, voormalig Tweede-Kamerlid voor de ChristenUnie in Balkenende IV

Deze aflevering wordt gepubliceerd op Prinsjesdag, een belangrijke dag voor het Nederlandse kabinet waarin de Nederlandse rijksbegroting wordt gepresenteerd.

Over BNR 25 jaar 
De transformatie van ABN Amro van Jager naar Prooi. Het vervagen van de oranje gloed bij KLM. De teloorgang van de Nederlandse winkelstraat. Een lidstaat die na 43 jaar met slaande deuren uit de Europese Unie vertrekt... en bonje op het Binnenhof. BNR bestaat dit jaar 25 jaar en ín die 25 jaar is er een hoop gebeurd. Wij zaten, als BNR, vaak op de eerste rij bij de grootste nieuwsgebeurtenissen.  

Over de makers 

Presentatie 

Annette van Soest is journalist, presentator, en interviewer met een focus op economie, het bedrijfsleven en de Europese Unie. Ze werkt al jaren als radio- en podcastmaker voor onder andere BNR en Follow the Money, waarvoor zij vele bestuursvoorzitters, ondernemers, toezichthouders, economen en politici interviewde.  

Eindredactie 

Wendy Beenakker is eindredacteur voor alle redactionele podcasts bij BNR: van Boekestijn en de Wijk tot de geopolitieke Perestrojkast en Hoge Bomen. Zij ondersteunt de podcastredactie zowel bij de ontwikkeling van nieuwe formats als bij de inhoudelijke begeleiding van bestaande series.  

Redactie 

Evi Timp is redacteur en eindredacteur bij BNR voor verschillende nieuwsprogramma's waaronder BNR Zakendoen en BNR's Big Five.  

Daniëlle Kastermans is redacteur voor verschillende programma's bij BNR waaronder BNR Zakendoen, BNR Beurs en The Friday Move.  

Montage 

Wesley Schouwenaars werkt al jaren voor verschillende programma's bij BNR, zowel vóór als achter de schermen. Hij verzorgt de montage en nabewerking voor meerdere podcastproducties waaronder De Taxioorlog, Hoge Bomen en de Koude Crypto-oorlog.