HONGER! Met Iris Hond

Honger7 sep '21 07:0048 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Over deze podcast

In de podcastserie HONGER! kom koken, eten en praten samen. Roelof Hemmen barbecuet voor zijn gasten terwijl ze praten over honger naar het leven, over gretigheid en over wat hen gemaakt heeft tot wie ze zijn. Tien gesprekken met tien inspirerende mensen. Abonneer je via bnr.nl/honger of zoek 'm op in je favoriete podcast app.

In deze aflevering...

Iris Hond sloot als zevenjarig meisje een pact met de piano: ‘wij gaan het doen samen, dit leven’. Eerst wilde ze concertpianist worden. Dat lukte. Toen wilde ze componist worden. Dat lukte. Wat wil ze nu? Ze praat erover met Roelof in HONGER!

Gedurende haar leven ontdekte ze de helende kracht van de piano. Ze speelt regelmatig voor daklozen en ziet steeds weer hoe de muziek hen optilt. Dat begon in de periode dat ze zich als tienermeisje ontheemd voelde in Den Haag, waar ze naar het conservatorium ging.

De piano bleek een uitlaatklep; sinds de dood van een vriendin schrijft ze muzikale brieven. Eerst aan die vriendin. Later aan andere mensen die ze ontmoette. Of aan heel Nederland. Aan de wereld. Speciaal voor deze podcast schreef ze een muzikale brief aan zichzelf. ‘Hoe klinkt de brief die je nú aan jezelf zou schrijven?’, vroeg Roelof haar.

En de piano blijkt haar meest effectieve wapen tegen de eenzaamheid. Als meisje worstelde ze daar al mee. Tegenwoordig gaat het beter. Veel beter. Ze omarmt dat wat is. Emoties en situaties. Ze zoekt steeds vaker de rust op, de rust in zichzelf. Van daaruit gaat ze werken en kijken wat dat oplevert.