HONGER! Met Marcel Levi

Honger5 okt 202160 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Over deze podcast

In de podcastserie HONGER! kom koken, eten en praten samen. Roelof Hemmen barbecuet voor zijn gasten terwijl ze praten over honger naar het leven, over gretigheid en over wat hen gemaakt heeft tot wie ze zijn. Tien gesprekken met tien inspirerende mensen. Abonneer je via bnr.nl/honger of zoek 'm op in je favoriete podcast app.

In deze aflevering...

Marcel Levi is man die alles kan en bij wie alles lukt. Als hij wordt uitgenodigd voor een podcast bij Roelof thuis, honderd kilometer verderop, dan stapt hij op de fiets en gaat hij, alsof hij als hotshot in de zorg en de wetenschap niks beters te doen heeft, op pad. Hoe kan het toch dat alles wat hij aanraakt in goud lijkt te veranderen? Je hoort het in het gesprek dat hij voerde met Roelof Hemmen in de podcast HONGER!

Levi is voorzitter van de Nwo, hoogleraar én arts. Hiervoor was hij een paar jaar directeur van een paar ziekenhuizen in Londen. Bovenal voelt hij zich dokter. Hij is de dokter die bestuurder is, de dokter die lesgeeft en de dokter die ook nog gewoon doktert, als internist. Soms wordt hem gevraagd of hij minister wil worden. Dan grinnikt hij altijd een beetje.

“Wetenschap is het antwoord op bijna iedere maatschappelijke vraag,” meent hij. Neem migratie, economie, klimaat en gezondheid. Dat soort dingen. Met de nwo mag hij zomaar een miljard verdelen onder wetenschappers (‘dat doe ik natuurlijk niet alleen he’).

Hij is er eigenlijk wel goed in, het leven. Volgens hem zijn geluk en ongeluk redelijk gelijk verdeeld onder de mensen. Maar als er geluk voor de deur staat, herkent hij kennelijk net iets beter dan anderen en zwaait hij de deur open. Zoiets. Zijn broer en zus zijn ook van die levenskunstenaars. Zijn broer lijkt op hem; ook streberig en succesvol. Zijn zus is écht anders; zij is écht goed in alles, vindt Marcel: econoom, sportief (‘ze kan álles; gaat ze een paar maanden golfen, dan wordt kampioen, zo’n type’) én ze heeft een mooi evenwichtig en compleet gezin.

Zijn vader stierf zes jaar geleden. Dat was dé klap van zijn leven. Zijn grote voorbeeld, op vele terreinen. Weg.

Heeft hij dan helemaal geen dark side? Tuurlijk wel, hij is ‘extreem ongeduldig’. Erg monomaan en gefixeerd op zijn doel dus. Jep, zijn privé-leven heeft daar weleens onder te lijden. Maar ja, uiteraard kan hij ook prima alleen zijn. Weekje op vakantie? Beetje scooteren en fietsen. Heerlijk. Een leven met kinderen had hij zich best kunnen voorstellen. Heus wel. Maar een leven zónder bevalt ook prima.

Uiteindelijk zou hij wel een restaurantje in Italië willen beginnen (ja, de papieren daarvoor heeft hij natuurlijk ook gewoon gehaald). Zo nu en zal hij dan hand en span diensten verlenen in het dorp. Dokter Marcel heeft duidelijk Honger ín en náár het leven.

Image

Mede mogelijk gemaakt door