HONGER! Met Wilco Dekker

Honger2 nov 202151 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Over deze podcast

In de podcastserie HONGER! kom koken, eten en praten samen. Roelof Hemmen barbecuet voor zijn gasten terwijl ze praten over honger naar het leven, over gretigheid en over wat hen gemaakt heeft tot wie ze zijn. Tien gesprekken met tien inspirerende mensen. Abonneer je via bnr.nl/honger of zoek 'm op in je favoriete podcast app.

In deze aflevering...

Daar sta je dan, op weg naar de top van de Mount Everest. Je bent er bijna. Blijkt je zuurstoffles lek. Je wilt eigenlijk liggen. Slapen. Maar als je dat doet, word je niet meer wakker. Dóórgaan! Avonturier Wilco Dekker heeft duidelijk honger naar het leven.

Nee, Wilco heeft zéker geen doodswens. Allerminst. Boven op zo’n berg voel je juist dat je lééft. Daar ben je de echtste versie van jezelf. Geen ruis. Geen gedachtes. Alleen de elementen. Rauw, hard en onverbiddelijk. Alle keuzes die je maakt, kunnen het verschil maken tussen leven en dood. ‘Dan ben je de persoon die je echt bent’.

Dichter bij de hemel dan daar bovenop zo’n berg - zoals de Mount Everest – kom je niet. En dat is mooi, want in de hemel, daar is zijn moeder. Ja, hij heeft eigenlijk best een sentimentele inborst blijkt tijdens zijn gesprek met Roelof.

Hij schreef afscheidsbrieven aan de mensen die hij leef heeft. Je weet maar nooit. Misschien kom je op die berg aan je eind. Dat is niet de bedoeling natuurlijk, maar als het gebeurt, tja, dan gebeurt het. Hij raadt het eigenlijk iedereen aan, om na te denken over de afscheidsbrieven die je zou schrijven, ook als de dood niet aanstaande is. Zet je namelijk aan het denken.

Wilco wil de meest beruchte bergen op alle continenten beklimmen. Mount Vinson op Antarctica is er ook zo eentje. Alle die bergen hebben íets waar ze berucht om zijn. De koudste. De hoogste. Vinson is het meest afgelegen. Al je daar je been breekt, heb je serieus een probleem.

Hij zal niet zo snel stoppen met avonturieren; mocht het lijf te oud worden, dan zal hij het over een andere boeg gooien. Dan gaat hij misschien dat duiken serieuzer aanpakken. De hoogte verruilen voor de diepte. Waarom? Nieuwsgierigheid. Willen leren. Het leven is te kort om aan je voorbij te laten gaan.

Image

Mede mogelijk gemaakt door