HONGER! Met Sander de Kramer

Honger30 nov '21 07:0044 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Over deze podcast

In de podcastserie HONGER! komt koken, eten en praten samen. Roelof Hemmen barbecuet voor zijn gasten terwijl ze praten over honger naar het leven, over gretigheid en over wat hen gemaakt heeft tot wie ze zijn. Tien gesprekken met tien inspirerende mensen. Abonneer je via bnr.nl/honger of zoek 'm op in je favoriete podcast app.

In deze aflevering...

Sander kan het gewoon niet laten, mensen redden, mensen helpen. Het is zijn passie. Zijn missie misschien. Want als niemand anders het doet, ‘doet Jan Lul uit Rotterdam het wel’, zegt chief ouwe Dibbes, zoals hij daar wordt genoemd. Ouwe Dibbes is met een knipoog. Chief worden genoemd is wel een dingetje hoor.

Hij werd bekend als hoofdredacteur van de daklozenkrant. Toen was hij als twintiger ineens een soort vaderfiguur voor honderden thuislozen. Toen hij merkte dat Sierra Leone de slechtste plek op aarde was, moest hij erheen, met gevaar voor eigen leven. Maar hij ging, in de wetenschap dat hij zijn hartje daar zou verliezen.

Sander zag de schrijnendste dingen. Weeskinderen die in mijnen aan het ploeteren zijn. Waar ze afgebeuld worden om de diamantjes te zoeken die wij hier in het westen om onze vingers schuiven om de mooiste dag uit ons kleven te vieren. Jonge meisjes die daar worden geprostitueerd. Honger. Ellende. Uitbuiting. Oorlog. Armoede.

Honderden van dit soort verhalen kwamen er op zijn pad. Sindsdien bouwt school na school. Hij helpt Afghaanse meisjes aan wc’s, zodat ze naar school kunnen. Via zijn projecten, en met zijn team, heeft hij heel veel geld opgehaald om de levens van letterlijk honderdduizenden mensen te redden. ‘Een held ben je,’ zegt Roelof. ‘Het stemt mij nederig,’ zegt Sander. ‘Want er is nog zo veel te doen.’

Zin ijver leverde hem de Four Freedoms Award op.

Nu wil hij eens een praatje maken met Elon Musk. Zijn klanten hebben heus wel een paar duizendjes over voor een auto die wél ethisch verantwoord wordt geproduceerd. Ja toch. Hij is een voetbalteam aan het oprichten met AAA-sterren. Onder leiding van Guus Hiddink moet ‘Team World Peace’ een balletje gaan trappen om strijdende partijen in oorlogsgebieden met elkaar aan tafel te krijgen. Want als niemand anders wereldvrede regelt, doet Jan Lul uit Rotterdam het wel.

Luister de podcast waarin Sander ontroerende en schrijnende verhalen vertelt en praat over de offers die hij brengt en bracht. Zijn missie kostte hem een deel van zijn gezondheid. En hij vertelt over de soms moeilijke gesprekken die hij met zijn kinderen en vrouw moet voeren, omdat hij zo vaak afwezig is. Ze vergeven het hem steeds, zegt hij, tuurlijk, luister maar naar de podcast en ook jij gaat van Sander de Kramer houden.