HONGER! Met Francine Houben

Honger28 dec 202146 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In Amerika noemen ze haar ‘a star architect’. En ‘bibliothekenfluisteraar’. Francine Houden behoort tot de architectentop. Wereldwijd. ‘But she doesn’t act like one’. Klopt, ze is gewoon een leuk mens.

Over deze podcast

In de podcastserie HONGER! komt koken, eten en praten samen. Roelof Hemmen barbecuet voor zijn gasten terwijl ze praten over honger naar het leven, over gretigheid en over wat hen gemaakt heeft tot wie ze zijn. Tien gesprekken met tien inspirerende mensen. Abonneer je via bnr.nl/honger of zoek 'm op in je favoriete podcast app.

In deze aflevering...

Op bezoek bij Roelof checkt ze meteen zijn huis, de vloerbedekking, die ene boom daar, in de tuin. Details. Ze ziet alles. Ze verwondert zich. Ze stelt vragen. Wordt blij van kleine dingen. Terwijl ze grootse dingen maakt. Overal ter wereld.

Het gaat haar goed af, het leven. Ach, zegt ze dan, ze loopt kennelijk aan de ‘sunny side of the road’. Ze vindt ook zo veel leuk. Er is zo veel te doen. Zo veel te creëren. Misschien gaat er ook wel een klein adhd’ertje in haar schuil.

Bibliotheken dus. Haar creaties staan in New York, in Boston. Overal eigenlijk. Dit soort publieke gebouwen, het heeft iets, vindt ze. Arm en rijk komen er bij elkaar. Jong en oud ook. Man en vrouw. Het zijn gebouwen die verbinden.

Oké, oké, zo af en toe een villa bouwen is ook leuk. Eerst een connectie aangaan met de opdrachtgever. Dan tekenen. Brainstormen. Sparren. Bedenken. Iets moois maken. Eén zo’n villa per jaar mag ze van zichzelf maken.

Politici weten haar inmiddels ook te vinden. Hoe moeten de stad er eigenlijk uitzien? Hoe gaan we ons in de toekomst voortbewegen?

Ze heeft een plan voor Rotterdam Zuid gemaakt. Dat is best een droom, om dat uit te voeren. Gaat niet alleen om schoonheid van de gebouwen of de openbare ruimte, maar ook (of wellicht vooral) over de emancipatie van de bewoners, dat maatschappelijke is belangrijk voor haar; dat zo’n stad de bewoners een beetje optilt. Duurt jaren zo’n project. Maar toch, het zal haar lukken. Heus.

Luister HONGER! met Francien Houben. Over haar visie op de architectuur. Over de wereld waarin we leven. Over de offers die je moet brengen om aan de top te staan. Over passie en intuïtie. Ja, intuïtie, daar vaart ze op, maar wat is dat eigenlijk?


Mede mogelijk gemaakt door