De toekomst van de boekhandel

BNR In Bedrijf11 dec 201925 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De meeste bibliotheken kopen hun boeken in via een centrale dienst in Zoetermeer. Maar Ad Peek is in Friesland een samenwerking met de bibliotheek begonnen, en levert daar nu als boekhandel de boeken. Daarmee liggen de boeken sneller in bieb, en dankzij die omzet kan Peek boekhandels in kleine steden als Dokkum en Harlingen open houden. Zijn devies: mensen moeten blijven lezen, en als je boeken wil verkopen, moet je veel boeken aanbieden. Hoe meer hoe beter.

Weerstand

Toch is niet elke bibliotheek gecharmeerd van zo’n samenwerking, want het zet de bestaande manier van werken nogal op zijn kop. Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert van de Universiteit van Amsterdam gelooft wel in de werkwijze van Peek, maar ziet ook haken en ogen. Bevlogen bibliotheekmedewerkers zullen niet zomaar de selectie van boeken uit handen willen geven.

Vanuit boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle, in een prachtige oude kerk, praat BNR In Bedrijf deze week over het boekenvak.

Reactie bibliotheken

NBD Biblion, de stichting die de boeken aan de bibliotheken levert, geeft naar aanleiding van deze uitzending van BNR In Bedrijf de volgende reactie:

Uiteraard dragen wij iedereen in het boekenvak een warm hart toe, zo ook de boekhandel. Er zijn echter veel meer acties nodig om het boekenvak vooruit te helpen. Ook bij NBD Biblion kunnen boeken in allerlei smaken zonder harde kaft worden geleverd. Alle boeken in Nederland komen via het Centraal Boekhuis, niet alleen die van NBD Biblion. Onze levertijden zijn net zo snel als alle andere aanbieders in Nederland. We nodigen iedereen van harte uit om een keer in Zoetermeer te komen kijken.

-> Meer afleveringen van BNR In Bedrijf


Mede mogelijk gemaakt door