Twijfels rondom franchisewet

BNR In Bedrijf10 feb 202024 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Luister ook | Franchisegever kijkt met argusogen naar nieuwe Franchisewet

De franchisewet moet franchisenemers meer bescherming bieden. Het moet een antwoord bieden op de problemen en misstanden, zoals we die bijvoorbeeld zagen bij Bakker Bart en Hema. Ondernemers kwamen daar in financiële problemen, nadat ze door de franchisegever verplicht werden om investeringen te doen en hoge kosten te maken.

BNR In Bedrijf legt geheimen van ondernemers bloot
BNR In Bedrijf legt geheimen van ondernemers bloot (BNR)

Ton van der Tang, directeur van de franchiseformule Fortune Coffee, heeft zijn twijfels bij de nieuwe franchisewet. In het voorstel wat er nu ligt krijgen franchisenemers instemmingsrecht en tweederde van de ondernemers moet het eens zijn met beleidswijzigingen. “Je kunt veel moeilijker zaken gaan uitproberen als ondernemer, omdat je eerst die meerderheid moet krijgen. Terwijl je het ijzer wilt smeden, als het heet is.”

Buitenland

'In het buitenland wordt vol verbazing gekeken naar de nieuwe wet', vertelt advocaat Timo Jansen, die veel franchisezaken behandelt. Volgens hem zou het tot effect kunnen hebben dat buitenlandse franchiseketens, die hun formule verder willen uitrollen, Nederland gaan overslaan.

De Raad van State heeft eind vorig jaar een advies uitgebracht. En deze brief stuurde het ministerie naar de Kamer over de nieuwe franchisewet.


Mede mogelijk gemaakt door