Flora Holland: steunpakket onvoldoende

BNR In Bedrijf1 apr 202024 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

“Het huidige pakket noodmaatregelen maken wel enige kostendekking mogelijk, met name de loonkosten. Maar dat is maar een heel beperkt deel van de totale kosten.” Als er geen noodfonds komt, zullen er heel veel bedrijven in hele grote problemen gaan komen, verwacht Van Schilfgaarde. “Tot faillissementen aan toe.”

De sector heeft een aanvraag gedaan bij het kabinet voor een noodfonds. Volgens Van Schilfgaarde heeft de sierteeltsector nog nooit eerder aangeklopt voor zo'n regeling, in tegenstelling tot bijvoorbeeld groente en fruit.

Sterk gereguleerd

De aanvoer vanuit de kwekers is sterk gereguleerd door Royal Flora Holland. Zo mogen ze maar 30 procent van hun normale aanbod naar de veiling brengen. Als ze meer aanvoeren, wordt hun hele partij niet geveild. Dit om grote partijen doordraai van bloemen te voorkomen. “Met een beperkter aanbod liggen de prijzen van bloemen nog wel 20 procent lager dan normaal voor deze tijd van het jaar,” vertelt Van Schilfgaarde.

Normaal gesproken worden in Aalsmeer per dag meer dan 30 miljoen bloemen en planten verhandeld. Maar door de uitbraak van het coronavirus blijven kopers massaal weg.

BNR In Bedrijf legt geheimen van ondernemers bloot
BNR In Bedrijf legt geheimen van ondernemers bloot (BNR)

Luister ook elke ochtend naar de rubriek In Bedrijf blijven. Met het praktijkverhaal en nieuws van de dag uit ondernemend Nederland. En blijf je verhalen insturen: inbedrijf@bnr.nl.


Mede mogelijk gemaakt door