Nog geen tropische cocktails voor de Duitsers

Blik op Europa16 nov 20174 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(EPA)

'You can get it if you really want'. Met die reggae-klassieker van Jimmy Cliff wordt een nieuwsitem op de Duitse televisie afgesloten. En Angela Merkel wil het echt. Voor aanvang van de laatste ronde van onderhandelingen laat zij weten dat het moeilijk gaat worden, maar het kan lukken.

Ze moet wel, want veel alternatieven zijn er niet als ze er niet uitkomt met de liberale FDP, de Groenen en haar zusterpartij uit Beieren, de CSU. Nieuwe verkiezingen zouden wel eens de uitkomst kunnen zijn als er geen akkoord komt. Maar op verschillende onderwerpen staan de Groenen nog lijnrecht tegenover de CSU en de FDP. Gezinshereniging van vluchtelingen, uitstoot van CO2, de sluiting van kolencentrales, het reddingsfonds voor de eurozone, de aanschaf van militaire drones.

De verwachting is dat er een lange nacht van onderhandelen aan zit te komen in Berlijn. En als dat niet genoeg is om eruit te komen? Dan moeten we nog maar een paar dagen langer doorgaan met praten, laat de FDP al doorschemeren. Nog een paar dagen reggaemuziek en beelden van witte stranden met palmbomen op de Duitse televisie. En als het toch lukt vannacht, kunnen onze oosterburen uitkijken naar 4 jaar lang Jimmy Cliff.