'Encryptie in gevaar door quantumcomputers'

Tech Update14 sep 20175 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(ANP)

Lange heeft daarover gepubliceerd in het toonaangevende blad Nature samen met Amerikaan Daniel Bernstein van de Universiteit van Illinois. Beiden pleiten ervoor dat we nu beginnen met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe encryptiemethodes om onze data veilig te houden. Het kost namelijk tussen de 15 en 20 jaar voordat een nieuw systeem de standaard is.

Nog tien jaar

Het kan nog zo'n 10 jaar duren voordat quantumcomputers die onze huidige encryptietechnieken aankunnen echt geavanceerd zijn. Als ze er zijn, zullen ze onze huidige wachtwoorden en versleutelingen zo kunnen kraken. Een quantumcomputer maakt gebruik van de kwantummechanica waardoor die berekeningen veel sneller uitvoert dan een 'gewone' computer. Waar een computer codes kraakt door al de mogelijkheden één voor één te proberen, test een quantumcomputer al de mogelijkheden tegelijkertijd.

Als kwaadwillenden in de toekomst quantumcomputers gaan gebruiken is onze informatie niet meer veilig volgens Lange. Daarmee kunnen persoonsgegevens, financiële gegevens en medische dossiers in verkeerde handen komen. Lange en andere onderzoekers waarschuwen al jaren voor de gevaren van de quantumcomputers.


Mede mogelijk gemaakt door