Europese Commissie 'verstopt' rapport over illegaal downloaden

Tech Update22 sep 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

( ANP)

Het onderzoek - met de naam Estimating displacement rates of copyrighted content in the EU - is nu geopenbaard door Europees Parlementslid Julia Reda van de Duitse Piratenparij. Ze heeft het onderzoek geplaatst op haar blog nadat ze een Europees wob-verzoek had ingediend.

In het onderzoek trekt Ecorys de conclusie dat het niet statistisch te bewijzen valt dat illegaal downloaden ook een daling in verkoopcijfers veroorzaakt. De conclusie luidt: 'Over het algemeen geven de resultaten geen robuust statistisch bewijs voor de terugloop van de verkoopcijfers door illegaal downloaden. Dat betekent niet per se dat piraterij geen effect heeft, maar de statistische analyse bewijst niet met voldoende betrouwbaarheid dat er een effect is.'

Verkoop blockbusters

Uit het onderzoek blijkt ook dat de illegale download en streams van games een positief effect kan hebben op de verkoop. De verkoop van blockbuster-films zou wel beïnvloed worden door illegaal downloaden. 'Uit de resultaten blijkt een verplaatsingspercentage van 40 procent. Dat betekent dat er vier films minder legaal geconsumeerd worden bij elke tien illegaal bekeken topfilms', staat in in het onderzoek.

Europese Digitale Rechtenorganisatie

Of de Europese Commissie het rapport expres onder tafel heeft geschoven is de vraag. De Europese Digitale Rechtenorganisatie (EDRi) hint daar wel naar in een blogpost. Daarin halen ze een paper uit 2016 aan, uitgebracht door medewerkers van de Europese Commissie. Daarin wordt alleen de teruglopende verkoop van blockbusters aangehaald zonder expliciet naar de studie van Ecorys te verwijzen.

In het rapport van Ecorys staat Kamil Kiljanski als contactpersoon van de Europese Commissie. Hij is ook één van de twee personen die de paper uit 2016 heeft gepubliceerd.


Mede mogelijk gemaakt door