De Schaal van Hebben: Travis the Translator

Tech Update27 okt 20176 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(Foto BNR)

Travis the Translator is door Lennart van der Ziel en Brend Kouwenhoven met een crowdfundproject op de markt gebracht. Het is een kleine afstandsbediening waarmee je real time kunt vertalen door er een zin tegen te zeggen. Vervolgens wordt de zin door een computerstem in een andere taal uitgesproken.

De techniek van Travis bouwt voort op die van andere vertaalapps. De beste aspecten van die apps zitten in het apparaat. Toch heeft hij ook dezelfde kleine fouten als die apps. Hij is goed in het letterlijk vertalen van de bekendere talen. Een kleine afwijking in je zin vertaalt hij al wel snel in iets geks. Er staan ook onbekendere talen in - denk aan het Catalaans en Fries - waar hij wel meer tijd voor nodig heeft. Het apparaat heeft ook extra bedenktijd nodig bij een lange zin.

Het is handig dat de kleine vertaalcomputer jouw zinnen opslaat zodat je na een meeting in het buitenland al de vertalingen in een keer op volgorde hebt. De Travis laat de tekst zien en spreekt het uit. In het laatste geval doen niet alle apps dat automatisch.

De Travis werk goed met de bekende talen, toch merk je wel dat hij pas net op de markt is. Er mogen zeker nog wel wat updates komen om hem beter en sneller te laten werken. Daarnaast blijft het de vraag of mensen rond de 149 euro willen betalen omdat er ook veel gratis vertaalapps te downloaden zijn op je smartphone. Het is handig voor mensen die langere gesprekken en meerdere zinnen achter elkaar moeten vertalen in een gesprek of meeting.

Hebben/Niet hebben?

Voor nu krijgt de Travis het voordeel van de twijfel omdat het apparaat met wat updates zeker stappen vooruit kan maken. Het is ook van een klein Nederlands bedrijf die tegen de grote techreuzen moet opboksen. Hij is wel klein en handig genoeg om hem in je broekzak mee te nemen voor een snel gesprek in een andere taal. Wat betreft de bekende internationale talen functioneert hij regelmatig goed.


Mede mogelijk gemaakt door