Tesla presenteert elektrische vrachtwagen

Tech Update17 nov 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(Foto AFP)

Het vooraanzicht lijkt een beetje op een kruising tussen een vrachtwagen en een ruimteschip. Of een stofzuiger, zo je wil. Het voertuig heeft een actieradius van vijfhonderd miles, zo'n achthonderd kilometer. Daarmee is het een geduchte tegenstander van dieselvrachtwagens geworden.

Opladen tijdens het lossen

Na dertig minuten opladen kun je er ruim zeshonderd kilometer mee rijden. Daarmee zou hij tijdens het lossen van de goederen kunnen worden opgeladen, waarna hij direct zijn route weer kan vervolgen. Hij accelereert van nul naar ruim negentig kilometer per uur in twintig. seconden mét belading. Zonder kan hij dat in vijf seconden.

Technologie tegen scharen

In de Tesla Semi zit technologie die het scharen van de vrachtwagen tegen moet gaan. Er zitten allerlei sensoren in die instabiliteit van de wagen detecteren. Zodra dat gebeurt kan de snelheid waarmee de wielen afzonderlijk van elkaar draaien worden beïnvloed terwijl de vrachtwagen remt. Dat zou zomaar eens wat verkeershinder door geschaarde vrachtwagens kunnen gaan voorkomen.

Verder heeft de vrachtwagen de bekende autopilot en zitten er extra camera's in om de dode hoek zichtbaar te maken en om potentieel gevaar te detecteren. De eerste exemplaren worden naar verwachting in 2019 geproduceerd.


Mede mogelijk gemaakt door