Schaal van Hebben: Sonos One

Tech Update24 nov 20176 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De One lijkt qua vorm heel erg op zijn voorganger, de Sonos Play One. Op het eerste oog is alleen het woord 'Play' uit de naam gehaald, het rooster vervangen voor dezelfde kleur als de rest van de speaker en is er bovenop een touchpad toegevoegd. De grootste verandering zit echter aan de binnenkant: de hardware is verbeterd en de software is klaargemaakt voor slimme assistenten, waaronder Amazon Alexa.

'Klaargemaakt' is hier (voor nu) helaas het goede woord, want de dienst werkt nog niet. Dat is overigens niet de schuld van Sonos, want Amazon Alexa is in Nederland überhaupt nog niet beschikbaar. Het is de bedoeling dat dit volgend jaar wel gaat werken. Bovendien komen dan waarschijnlijk ook Google Assistent en Apple Airplay naar de Sonos One.

Muziekdiensten

De installatie van de speaker is heel eenvoudig. Je steekt de stekker in het stopcontact en je volgt de stappen in de app van Sonos. Nadat je verbinding hebt gemaakt met het WIFI-netwerk krijg je nog de optie om via 'Trueplay' de speaker te tunen. Na de installatie voeg je in de app je muziekdiensten zoals Spotify, Apple Music of TuneIn. Het is wel jammer dat je van TuneIn alleen de gratis functies van de app kunt gebruiken, maar het assortiment aan beschikbare muziekdiensten is ruim.

Koppelen met Play 1

Verder is het goed om er rekening mee te houden dat je de One niet in stereo kunt koppelen met de Play One. Wil je een bestaande Sonos-set uitbreiden, dan doe je er goed aan om de Play 1-speakers bijvoorbeeld in andere kamers te zetten en dan twee One-speakers in stereo - of in combinatie met de Playbase - in de woonkamer te gebruiken. De One en Play 1 met elkaar verbinden kan wel, dus ze werken wel samen, maar niet als stereo-set.

Het eindoordeel

Al met al is het een mooi vormgegeven speaker, met goed geluid en een prettige app. Het is nog wel even wachten op de komst van Amazon Alexa. Op dat moment is een software-update voldoende om het werkend te krijgen. De One kost op dit moment 229,00 euro. Als alles al volledig zou werken, dan zou het eindoordeel 'hebben' zijn. Dat is helaas nog niet zo, dus voor nu: 'prima om te hebben'.


Mede mogelijk gemaakt door