Terugvindhulpje TrackR bravo

Tech Update19 jan 20186 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De TrackR bravo, hier aan een bos sleutels
De TrackR bravo, hier aan een bos sleutels (Maurizio Pesce, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons)

De Bravo is een klein 'kastje' ter grootte en dikte van een muntstuk, dat je aan bijvoorbeeld je tas kunt hangen. De Bravo helpt je daarna om te voorkomen dat je je spullen verliest en om ze snel weer te vinden, mocht dat toch gebeuren.

Je kunt via de app op je smartphone de Bravo oproepen, mocht je 'm kwijt zijn. Het apparaatje maakt dan een geluid waarna je je bezittingen hopelijk snel zult vinden.

Ook kun je het apparaatje en/of je smartphone een geluid laten maken als smartphone en Bravo van elkaar verwijderd raken. Je bent dan blijkbaar ergens iets vergeten.

Bezwaren

Ik heb enkele bezwaren tegen het gebruik van dit soort toepassingen. Allereerst: hiervoor moet je bluetooth eigenlijk altijd aan hebben staan. Ik doe dat liever niet, bijvoorbeeld om tracking in winkels te voorkomen.

Ook is bluetooth als verbinding vrij beperkt: smartphone en Bravo kunnen maximaal 30 meter van elkaar verwijderd zijn. Als dat meer is, zal de Bravo geen gegevens meer kunnen doorgeven.

Bovendien moet je de app behorend bij de Bravo eigenlijk altijd aan hebben staan. De eerste paar dagen let je daar wel op (nieuwigheid), maar daarna schiet dat er makkelijk bij in. Het is op zich geen probleem als de app op de achtergrond draait, maar ook daar moet je er regelmatig aan denken en checken of de app nog draait.

Echter... áls je bluetooth aan hebt staan én je hebt de app draaien, dan werken de functies van de Bravo zoals beloofd en kan dit product handig zijn wanneer je per ongeluk iets vergeet.

Pluspunten

De app houdt een kaartje bij met de laatste locaties waar je Bravo gezien is. Dat kan handig zijn bij het zoeken naar je verloren eigendommen.

Een slimme functie is Crowd Locate: als je je spullen zoekt, maar ze zijn buiten bluetooth-bereik van jouw telefoon, maar wel binnen bluetooth-bereik van een andere bezitter van een TrackR-product, dan kun je jouw eigendommen alsnog terugvinden. Heel slim, maar je bent dus wel afhankelijk van andere bezitters van een TrackR-product die tevens de app hebben draaien op dat moment.

Oordeel

De TrackR Bravo kost 30 euro. Dat is niet duur. Echter zal je wel zeer gedisciplineerd de bijbehorende app en bluetooth altijd actief moeten hebben. Dat is voor mij een dermate bezwaar dat mijn oordeel is: wil ik niet hebben.


Mede mogelijk gemaakt door