Slimme thermostaat van tado°

Tech Update4 feb 20186 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Links de daadwerkelijke thermostaat, rechts een weergave van de bijbehorende app
Links de daadwerkelijke thermostaat, rechts een weergave van de bijbehorende app (tado°)

Voor deze review heb ik enkel de slimme thermostaat getest, aangezien de knoppen niet met mijn radiators kunnen werken, helaas.

De installatie van het apparaat is een fluitje van een cent. Via een website krijg je instructies, die helemaal gepersonaliseerd zijn aan de hand van welke ketel en thermostaat je nu hebt. Dat kan bijna niet misgaan.

De thermostaat zelf is verbonden met het internet via een verbindingskastje dat je met een kabeltje op je router moet aansluiten. Niet ideaal, want waarom zou de thermostaat niet direct met wifi kunnen verbinden? Verder geen onoverkomelijk probleem.

De thermostaat doet precies wat je ervan verwacht. Je kunt via de app gemakkelijk een tijdschema voor de verwarming instellen en eventueel ook voor korte of langere tijd de temperatuur in huis wijzigen. Dit werkt allemaal smooth, ook met meerdere gebruikers tegelijk, ook buitenshuis, heel fijn als software gewoon werkt zoals het zou moeten.

Handige functies

De thermostaat heeft een paar handige functies, zo houdt het apparaat rekening met de buitentemperatuur; als de zon je huis zo gaat opwarmen, hoeft de CV-ketel dat niet alvast te doen. Verder kan de thermostaat detecteren wanneer een raam openstaat. Doorstoken is dan wellicht verspilling van energie en geld, dus dat kan op dat moment automatisch uitgeschakeld worden.

Als je de locatie van je smartphone wilt delen, kan de thermostaat automatisch stoppen met opwarmen wanneer je van huis bent. Dat is handig en werkt ook goed, maar ja, dan moet je dus wel continu je locatie delen met tado°. Daar heb ik zelf - uit privacy-overwegingen - altijd een beetje een dubbel gevoel bij. Wellicht zou tado° pro-actief een en ander kunnen mededelen over hun privacy-beleid. Aan de andere kant: tado° is een Duits bedrijf, dat stelt mij dan wel weer enigszins gerust, aangezien Duitsers het doorgaans best wel nauw nemen als het gaat om privacy.

De thermostaat van tado° kan ook rapporten aanleveren. Zo zie ik dat ik in de maand januari 10,3 procent heb bespaard qua energiekosten. Maar waar die informatie precies op is gebaseerd en hoe accuraat het is, weet ik niet.

Conclusie

Een thermostaat is natuurlijk niet de meest sexy gadget die je in huis hebt. Het apparaat moet het gewoon doen. Deze slimme thermostaat van tado° heeft - voor mij - genoeg opties en laat zich soepel en gemakkelijk bedienen.

Wat mij verder gerust stelt, is dat het geen product is van een of andere Amerikaanse techreus, maar dat het Duits fabricaat is. Dat voelt toch fijn.

Prijstechnisch doen de producten van tado° ook goed mee. Je kunt de slimme thermostaat al krijgen voor 180 euro. (Overigens: wil je Apple HomeKit gebruiken om je thermostaat te bedienen, dan ben je 50 euro meer kwijt.) Voor dat bedrag vind je wellicht ook een Honeywell, maar zeker geen Nest-thermostaat.

Omdat - zoals gezegd - een thermostaat geen mega-sexy product is, zal ik nu niet in jubelen uitbarsten en zeggen dat ik dit product vandaag nog móet hebben, maar als je op zoek bent naar een nieuwe thermostaat, dan zou ik de oplossing van tado° zeker meenemen in je afwegingen, want die is namelijk 'prima om te hebben'!

Naar aanleiding van deze review laat tado° weten dat het bedrijf geen gebruikerslocaties gebruikt als het gaat om locatiegebaseerd in- en uitschakelen van de verwarming, maar enkel de afstand tot het huis.


Mede mogelijk gemaakt door