TAG Heuer Connected Modular 41 mm
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Het gerenommeerde Zwitserse horlogemerk Tag Heuer maakt naast mooie klassieke horloges sinds enige tijd ook smartwatches. De nieuwste variant is de TAG Heuer Connected Modular 41 mm. Een smartwatch van Zwitserse makelij... the best of both worlds?
Bas van Werven is horloge-fan en -kenner en beschrijft het horloge als volgt: een roestvrijstalen kast met een lunette met cijfertjes, een zwart rubberen bandje en een gewone doornsluiting. Het horloge is vrij dik, maar goed, er moet dan ook heel wat in: een processortje, een batterij, WiFi-, GPS- en NFC-functionaliteit, een microfoon enzovoorts. Je bedient het horloge via een AMOLED aanraakschermpje.
De tijd bekijken
Op het horloge kan je - om de tijd te bekijken - meerdere wijzerplaten instellen. Dat ziet er natuurlijk niet zo chic uit als een échte Carrera bijvoorbeeld, maar goed, dat weet je van tevoren.
Er zijn ook allerlei enigszins interactieve wijzerplaten. Daar kan je in de 'mini-wijzerplaatjes' tonen wat bijvoorbeeld de temperatuur is of wanneer de zon opkomt en ondergaat. Best leuk, niet extreem functioneel.
Je kunt ervoor kiezen om het scherm continu aan te laten staan, maar da's niet zo goed voor de batterij, die ik sowieso al niet heel goed vindt. Een andere optie is dat het schermpje automatisch aangaat als je je pols optilt om naar de tijd te kijken. Daar zijn twee problemen mee. Allereerst: die functie werkt negen van de tien keer, maar die ene keer dat het schermpje niet aangaat, is dat tamelijk irritant. Het tweede probleem: áls het schermpje dan aangaat, duurt dat eigenlijk nét iets te lang dan ideaal is. Je zit nét een fractie van een seconde te wachten op het bekijken van de tijd. Dat wekt ook irritatie.
Android Wear
Het horloge draait op besturingssysteem Android Wear. Dat voelt niet zo premium aan, maar goed, het moet ergens op draaien. Er zijn een paar standaardapps voorgeïnstalleerd: een weer-, vertaal-, timer- en een wekker-app bijvoorbeeld.
Ook zijn er enkele bewegings- en sportapps. Nu ben ik geen sporter, maar ik kan me voorstellen dat je daar tijdens het fietsen of rennen best iets aan kan hebben. Het horloge heeft een versnellingsmeter en GPS ingebouwd.
Aanvullende apps
Je kunt ook aanvullende appjes op het horloge installeren. Een mooie functie van Android Wear is dat het systeem kijkt naar welke apps je op je smartphone hebt. Als er van die app ook een watch-variant is, komt die in een lijstje met installatie-suggesties. Zo heb ik nu de Outlook-, BBC-, Deutsche Bahn- en Spotify-app geïnstalleerd.
Wat je ermee kan, verschilt per app. In Outlook kan je volledige mails lezen op je horloge, maar de functionaliteit van de apps van de BBC, van DB en van Spotify is echt matig. Dat voegt voor mij weinig toe, dan pak ik mijn telefoon wel.
Ik heb online en in de Store nog gezocht naar andere interessante apps, maar er was weinig waar ik echt enthousiast van werd.
Bellen
Ook kan je de telefoon aannemen met het horloge. Het gesprek zelf moet je vervolgens wel op je telefoon voeren, aangezien de watch geen speaker heeft. Ook daarvoor geldt: dat kan je dan net zo goed op je telefoon doen. Het horloge heeft wel een microfoon overigens, daarmee kan je bijvoorbeeld Google Assistant raadplegen.
Oordeel
Niet onbelangrijk om te vermelden, is de prijs: 1100 euro voor de versie die ik getest heb. Da's veel voor een smartwatch, weinig voor een 'klassieke' TAG Heuer.
De batterij moet je bij normaal gebruik om de dag opladen, dat vind ik niet handig. Het horloge is verder dus wat dik en voelt niet zo chic aan, naar mijn mening. Daarom is mijn oordeel: wil ik niet hebben.