'Kans groot dat Ziggo gegevens nu wel moet overhandigen'

Tech Update5 nov 20197 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Eerder oordeelde de rechter in Utrecht dat Ziggo de persoonsgegevens niet hoefde te overhandigen aan DFW. Daarop ging de filmdistributeur in hoger beroep. De rechter in Utrecht gaf destijds aan dat het de gevolgen voor de illegale downloaders onvoldoende kon overzien, vertelt Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat en partner bij bureau Brandeis. Dat ging onder meer over de inhoud van een brief die DFW aan de illegale downloaders wil sturen.

Ander oordeel in hoger beroep

Alberdingk Thijm vermoedt dat DFW nu wel in het gelijk wordt gesteld. Daarbij gaat hij er van uit dat DFW deze keer met een duidelijke concept-brief op de proppen komt. 'Met die duidelijke vingerwijzing van de rechter in Utrecht, vermoed ik dat DFW het probleem heeft gerepareerd.'

Duitse aanpak illegale downloaders

In Duitsland krijgen illegale downloaders regelmatig een schikkingsvoorstel op de deurmat. Volgens Alberdingk Thijm hebben die een afschrikwekkende werking. 'In beroep gaan kost vaak veel meer geld, dus mensen betalen het bedrag.' In Nederland gebeurt dit vrijwel nooit. Stel dat DFW in het gelijk wordt gesteld, dan is de kans groter geworden dat in Nederland de Duitse aanpak vaker zal worden gehanteerd.

Ook in de Tech Update:

- Apple Pay beschikbaar voor Rabobank-klanten

- XS4ALL-alternatief haalt binnen dag meer dan een miljoen euro op

Image

Mede mogelijk gemaakt door