'Geavanceerde gijzelsoftware treft Nederlandse bedrijven'

Tech Update28 nov 20197 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Uit het rapport zou blijken dat wereldwijd zeker achttienhonderd bedrijven zijn getroffen. Het is niet duidelijk om hoeveel Nederlandse bedrijven het gaat en welke bedrijven het zijn.

Kwaadwillenden kunnen met ransomware complete computersystemen vergrendelen, waarna ze losgeld eisen. Omdat het stilvallen van het productieproces vaak duurder duurder is dan het losgeld, wordt er regelmatig betaald. Dat gaat soms om meer dan een miljoen euro per bedrijf.

Meerdere criminele groeperingen

Er zouden volgens het NCSC vermoedelijk verschillende criminele groeperingen achter deze aanvallen zitten. Dat maakt het extra complex: de ene groep in theorie eerst kan inbreken en bijvoorbeeld data stelen, waarna ze de toegang doorverkopen aan een andere groep die het systeem vervolgens met ransomware op slot zet.

Overheid en kritieke infrastructuur

Er bestaat een kans dat ook de overheid en de kritieke infrastructuur geraakt worden door deze aanval. Het NCSC zou dat 'niet onwaarschijnlijk' achten. In het laatste geval zou de energie - of drinkwatervoorziening, maar ook de volledige toegang tot bijvoorbeeld het internet in het geding kunnen komen.

Ook in de Tech Update:

- Nederland Europees kampioen betalen met 'wearables'

- Twitter pauzeert zijn plannen om inactieve accounts te verwijderen


Mede mogelijk gemaakt door