AP: 'Aantal meldingen datalekken opnieuw gestegen'

Tech Update6 feb 20207 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Of de stijging komt doordat men de toezichthouder steeds beter weet te vinden, of doordat het daadwerkelijke aantal datalekken stijgt, weet de toezichthouder niet zeker. 'Dat hebben we niet onderzocht. Maar we gaan er vanuit dat het komt doordat we beter gevonden worden, dat de bewustwording in Nederland groter wordt', zegt Monique Verdier, vice-voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

'Men beseft niet hoe belangrijk het is'

Dat bedrijven een lek lang niet altijd melden, komt vermoedelijk door de angst voor eventuele consequenties of aansprakelijkheid. 'Maar het is ook dat ze niet beseffen hoe belangrijk het is', stelt Verdier. 'Er wordt bij een datalek weleens gezegd dat iemand speciale bevoegdheden heeft en dat het daarom niet erg is dat die persoon bepaalde gegevens gezien heeft. Dat is natuurlijk niet waar. Je mag gegevens van een ander niet zomaar inzien, of je nou een geheimhoudingsplicht hebt of niet. Dat doet er niet toe.'

In 2019 is de Autoriteit Persoonsgegevens achtentwintig onderzoeken gestart bij organisaties die (mogelijk) een datalek hadden moeten melden en dat niet of te laat hebben gedaan.

Ook in de Tech Update:

- Google en YouTube dreigen met rechtszaak tegen startup met gigantische gezichtsherkenningsdatabase

- E “D“ M Musk behaalt met eigen nummer top 10 van wereldwijde SoundCloud-hitlijst


Mede mogelijk gemaakt door