Tieners online het vaakst geconfronteerd met schokkende inhoud
Eén op de drie tieners tussen de twaalf en achttien jaar heeft wel eens iets vervelends meegemaakt op internet. Daarbij komt de confrontatie met 'schokkende inhoud' het vaakst voor, blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland onder duizend jongeren en hun ouders.
Bij schokkende inhoud kun je bijvoorbeeld denken aan onthoofdingsvideo's. Daarna volgt pesten, lastiggevallen worden/stalking, gehackt worden en sexting.
Hulp zoeken bij ouders
Jongeren kloppen als het om hulp zoeken gaat, steeds vaker aan bij hun ouders. Ouders zeggen op hun beurt dat ze hier steeds beter mee om weten te gaan, zegt Marjolein Bonthuis van het Safer Internet Centre Nederland. 'Ze geven aan dat ze dat prima op hun gevoel doen. Dat betekent dat ze stevig in hun schoenen staan, dat ze het gesprek aangaan met hun kinderen. Ik denk dat dit uiteindelijk toch het belangrijkste is.'
WhatsApp-groepen
Veel van de schokkende berichten worden gedeeld in WhatsApp groepen. Daar is het lastiger toezichthouden, door ouders, maar ook door de aanbieders van die dienst. Jongeren mogen wat Bonthuis betreft dan best wel wat meer initiatief nemen. 'Als je weet dat iemand vaker dit soort dingen uithaald, dan moet je hem blokkeren. Dat is niet eenvoudig. Ik zou eigenlijk de oproep willen omdraaien: blijf niet kijken, verwijder het, stuur het niet door. En heb je er last van: zoek hulp.' Dat is overigens niet zomaar gedaan: jongeren die dit doen, worden door de andere leden belachelijk gemaakt en soms uit de groep gegooid, schreef RTL eerder.
Ook in de Tech Update:
- YouTube krijgt in Nederland vanaf september een Kijkwijzer

Tech Update
Alles wat je moet weten op het gebied van tech.