'T-Mobile-topman wil antwoorden over eisen 5G-netwerk'

Tech Update19 feb 20207 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Eind vorig jaar kwam het kabinet met een algemene maatregel van bestuur (AMvB), waarin staat aan welke eisen telecomproviders moeten voldoen bij de aanleg van het 5G-netwerk. Ondanks dat het er niet expliciet in staat, komt het er op neer dat Huawei geweerd moet worden uit de 'kritieke onderdelen' van het netwerk. Het is onduidelijk wat daar precies onder valt.

'Proportionele maatregelen'

T-Mobile zou graag meer willen weten over hoe ze hiermee om moeten gaan, zegt topman Søren Abildgaard tegen de NOS. 'We weten vanuit overleg met de overheid hoe de situatie rondom de aanleg van het 5G-netwerk ervoor staat, maar we weten nog niet precies wat er van de Nederlandse telecomproviders wordt gevraagd.'

Frustratie bij KPN

Eerder klaagde KPN al over het feit dat veel informatie uit de AMvB als geheim wordt bestempeld, terwijl het graag aan zijn aandeelhouder zou vertellen waarom het bedrijf bepaalde keuzes maakt rond het 5G-netwerk. Mogelijk overschrijdt het bedrijf zelfs de beursregels als het hierdoor niet openlijk naar aandeelhouders kan communiceren.

Ook in de Tech Update:

- Tele2 biedt klanten in het buitenland nog niet altijd 4G aan waar dat wel zou moeten

- Amerikaanse rechter seponeert rechtszaak Huawei tegen de VS

- Ring-klanten moeten verplicht gebruik gaan maken van tweefactorauthenticatie


Mede mogelijk gemaakt door