Bij Sloten rechtsaf

Jaap Jansen28 feb 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Een paar weken geleden nam Buma in het kader van die verkiezingen deel aan een debat in De Balie. ‘Leve Amsterdam’, had Het Parool, dat de bijeenkomst organiseerde, boven de uitnodiging gezet. Aan Buma was dat niet besteed. Hij liet zich ontvallen dat hij, op weg naar de hoofdstad, bij het bordje ‘Sloten’ overvallen werd door de weemoedige gedachte: Sloten, bijna thuis!

Sloten is één van de Friese elf steden, net als Workum, waar Buma geboren is. Een leuk grapje – haha, Bumor! Maar eigenlijk diep triest.

Ooit was het CDA de partij waar niemand in Nederland omheen kon. Tot Paars in 1994 op de poort van het Binnenhof klopte, zat het CDA altijd in alle kabinetten. En niet alleen in het regeringscentrum, ook in de grote steden kon je niet om het CDA heen.

Een van de oervaders van het CDA, de protestant Abraham Kuyper, richtte in Amsterdam een universiteit op en een dagblad. De grote leider van de Katholieke Volkspartij – een van de partijen waaruit het CDA is ontstaan – was Carl Romme. Als Romme niet op het Binnenhof was, regelde hij zijn zaken vanuit Amsterdam, waar hij ook in de gemeenteraad zat.

In de hoofdstad liggen veel christendemocratische sporen. CDA-leider Enneüs Heerma was in Amsterdam zeven jaar fractievoorzitter en acht jaar wethouder. Een heel goede wethouder, er is een brug naar hem genoemd. In de stad waar de PvdA domineerde, waar D66 is opgericht en waar zelfs echte communisten in het bestuur zaten, hield het CDA zich altijd staande.

Amsterdam, oh dat is waar het bordje Sloten aangeeft dat ik bijna thuis ben, zegt Sybrand Buma.

Vier jaar geleden kreeg het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad één schamele zetel. 1 van de 45. Die treurige score staat symbool voor de Werdegang van het CDA. Het is niet meer de partij van heel Nederland. Het is de partij geworden van de krimpgebieden. Groot in Overijssel en in Limburg, klein in de Randstad, piepklein in de grote steden.

Uit de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen blijkt tot nu toe niet dat die partij z’n best doet om de steden terug te veroveren. In Amsterdam zouden de christendemocraten wel eens helemaal kunnen verdwijnen. Want niet ook de ChristenUnie en de SGP doen mee. De kans is klein dat die partijen een zetel halen, maar wanneer 500 kiezers het CDA verlaten voor de ChristenUnie of de SGP, dan is ook die laatste CDA-zetel verloren.

Dan kan Buma voortaan helemáál zonder nadenken bij Sloten rechtsaf, bijna thuis.