De nieuwe Lubbers

Jaap Jansen24 mei 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De spannendste is vice-premier Hugo de Jonge. Als die ergens binnenkomt, kijkt iedereen automatisch eerst even naar zijn bontgekleurde schoenen, die niemand anders op het Binnenhof durft te dragen. Door dat schoeisel moet je je niet laten afleiden. Met de aanwijzing van De Jonge als vice-premier heeft Buma voor zichzelf een groot risico genomen. Ten koste van Buma zou De Jonge wel eens de nieuwe grote man van het CDA kunnen worden.

Een paar dagen geleden was ik op een CDA-bijeenkomst waar de politieke nalatenschap van Ruud Lubbers werd besproken. Het thema was ‘duurzaamheid’.

Jan Peter Balkenende sprak er, die na zijn premierschap op allerlei manieren bezig is met het klimaatprobleem. Hij raadt iedereen het boek Donut Economie van Kate Raworth aan; het favoriete boek van GroenLinks. ‘Makkelijk, als je geen verantwoordelijkheid meer draagt’, fluisterde een CDA’er me in.

Sybrand Buma sprak ook. In een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau had hij gezien dat ‘natuur en milieu’ bij ons Nederlanders pas op plek acht staat van zaken waarover we bezorgd zijn. Blijkbaar moeten die andere dingen eerst aangepakt worden, want Buma zei ook dat ‘rentmeesterschap’ een moeilijk woord is wat niemand begrijpt.

Rentmeesterschap is een belangrijk CDA-beginsel. Het betekent dat je de aarde verstandig beheert en goed achterlaat voor je kinderen. ‘Zo simpel is het. Belachelijk dat Sybrand daar zo moeilijk over doet’, klaagde een CDA’er bij de borrel na afloop.

Hugo de Jonge had het ook over duurzaamheid, maar zijn toespraak ging vooral over Lubbers en zijn politieke koers. Ik citeer: ‘Lubbers was spelverdeler vanuit het midden. In het midden worden geschillen beslecht. In het midden worden uiteindelijk de beste beslissingen genomen.’

Dat wordt goed opletten de komende tijd.

Buma probeert met rapporten uit te vogelen wat de Nederlander wil en dus wat het CDA moet doen. Daarom heeft Buma zijn partij de afgelopen jaren naar rechts getrokken, waar het al heel druk is, met VVD, PVV en Forum voor Democratie.

Rotterdammer Hugo de Jonge heeft grondig bestudeerd hoe Rotterdammer Ruud Lubbers twaalf en een half jaar als premier het land leidde. Vanuit het midden en zonder ideologische poespas. Heel praktisch, zoals De Jonge nu als minister in de zorg kijkt welke bureaucratische regels geschrapt kunnen worden en dat dan ook meteen gaat doen.

Kortom: let op Hugo de Jonge, die zich deze week in CDA-kring presenteerde als erfgenaam van Ruud Lubbers.

Wie de schoen past, trekke hem aan.