Het juweel van de ploeg

Jaap Jansen26 jul '18 06:533 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Blok, heeft Mark Rutte wel eens gezegd, is ‘a safe pair of hands’. Hij bedacht het woonakkoord met drie oppositiepartijen - schoolvoorbeeld voor meer akkoorden. Daarna bracht Blok rust op Justitie.

Een verborgen juweel, want van Blok hoorde je niet vaak. ‘Vrouwen brengen een zekere irrationaliteit met zich mee, die iemand zoals ik, die erg in zijn hoofd zit, goed doet’, zei Blok in een zeldzaam interview. Op de vraag of hij met zo’n uitspraak misschien boosheid zou veroorzaken, zei Blok dat hij dat ‘niet per se een probleem’ vindt.

De rationele minister van Buitenlandse Zaken zet graag de feiten op een rijtje. Daarom had hij bij zijn ambtenaren de vraag neergelegd ‘of er één voorbeeld is van een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband is’. Ik ken hem niet, zei hij er alvast bij.

Hij poneerde de vraag ook op een terugkomdag van tachtig Nederlanders die werken bij internationale organisaties. ‘Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat wij een overzichtelijke groep willen hebben om te jagen of een dorpje te onderhouden’, zei Blok ter toelichting.

Het leek of Yernaz Ramautarsing minister was geworden; het Forum voor Democratie-lid dat IQ koppelde aan bevolkingsgroepen. Dat deed hij in een discussie over Thierry Baudet die had gezegd dat hij ‘graag wil leven in een land dat hoofdzakelijk blank is, of dominant blank’.

Ramautarsing verklaarde dat hij advocaat van de duivel had gespeeld met stellingen waar hij niet achter stond, ‘althans zeker niet geheel’. Hij trok zich terug als kandidaat voor de Amsterdamse raad. Maar D66, PvdA en GroenLinks verklaarden dat het Forum onvoldoende afstand had genomen en bleven de partij uitsluiten van coalitiedeelname.

Het excuus van Stef Blok lijkt op dat van Ramautarsing. Blok wilde vooral ‘prikkelen’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. ‘Om dat doel te bereiken heb ik de scherpte van de discussie opgezocht en illustraties gebruikt die ongelukkig zijn. Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven.’

Nieuwe Kamervragen van PvdA’er Lilianne Ploumen wachten op antwoord. Zij vreest dat Blok ‘slechts de ophef betreurt en niet de bewoordingen’, die hij inderdaad niet onverkort heeft teruggenomen. Zijn eigen partij, de VVD, noemt Bloks uitspraken ‘lomp’ en Alexander Pechtold van D66 vindt dat Blok moet nadenken over zijn geloofwaardigheid. ‘Daarvoor hoeft de Kamer niet terug van reces want er is niet een ramp of zo’, zei Pechtold bij Jinek.

Geen ramp? De kernvraag voor een samenleving is hoe je het beste kunt samenleven. Als een minister betwijfelt of samenleven van groepen van verschillende afkomst überhaupt wel mogelijk is, lijkt mij dat iets wat metéén moet worden besproken, reces of niet. De samenleving zelf staat immers op het spel.