Het vaasje van de ChristenUnie
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
De slimste mens blijkt nu ook de slimste politicus. Het Een Vandaag-Opiniepanel koos VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff als politicus van het jaar. Hij stond dit jaar ‘veel in de belangstelling’ – volgens Een Vandaag het criterium om mee te kunnen dingen. Klaas liet zoveel proefballonnen op, dat je er altijd wel eentje zag, al landden ze niet op het Binnenhof maar in de bossen van Brabant.
Aan hem moest ik denken toen ik deze week de open brief las van Mark Rutte, over dat breekbare vaasje wat we met z’n allen vasthouden. Metafoor voor een samenleving die kapot kan gaan.
Want de premier zet zich in zijn brief af tegen ‘mensen die bij de microfoon dingen kunnen roepen omdat ze weten dat er toch nooit een meerderheid voor zal zijn’. Rutte bedoelt natuurlijk Wilders, Baudet en misschien Marijnissen. Maar ik dacht ook aan Dijkhoff met zijn dubbele straffen voor mensen uit bepaalde wijken, aan zijn plannen voor bijstandsverlaging en voor nieuwe kerncentrales. Leuk voor het debat, maar wat moet je er verder mee? Nou ja – je kunt er dus politicus van het jaar mee worden, net als Baudet vorig jaar en Wilders een jaar eerder.
Als Nederland een breekbaar vaasje is, hebben we stabiele politici nodig - geen olifanten in de porseleinkast.
De stabielste partij was dit jaar de ChristenUnie van Gert-Jan Segers. Hij profileert zijn partij op rustige, heldere wijze. De ChristenUnie is ook de enige van de vier regeringspartijen die geen last heeft van slechte opiniepeilingen. Integendeel: ze groeien zelfs een beetje. Heel bijzonder voor de kleinste regeringspartij!
Dit is extra opmerkelijk omdat de ChristenUnie een paar speerpunten heeft die niet algemeen gedeeld worden, zoals barmhartig zijn voor asielzoekers en het klimaatprobleem serieus nemen. Ze nemen ook risico’s. Zo zei Kamerlid Carla Dik-Faber onlangs dat ze bereid is de dialoog aan te gaan over medische ethiek – een punt waarop haar partij tot nu toe nogal orthodox is. Het idee van zo’n dialoog is voor de achterban blijkbaar geen reden om af te haken.
De meeste andere partijen in de Tweede Kamer zijn zoekende. In de coalitie en in de oppositie. Wat een rust dan bij de ChristenUnie. Segers slaagt er in het profiel scherp te houden, ook al zit zijn partij in het kabinet. En mocht hij ooit een stap opzij doen, dan is daar altijd nog vicepremier Carola Schouten.
Mijn bloemen gaan dit jaar naar het vaasje van de ChristenUnie.