Kleur op de wangen

Jaap Jansen24 jan 20194 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Jonge werd bij binnenkomst al getipt als toekomstig CDA-aanvoerder en Hoekstra lijkt de vicepremier nu zelfs te overvleugelen als erkend leider in Europa – afgelopen weekend portretteerde de krant van de eurozone, de Frankfurter Allgemeine Zeitung, hem in een lovend paginagroot artikel.

Met het toekomstig leiderschap van het CDA zit het dus wel goed, maar waar is het CDA zelf? De VVD is via premier Mark Rutte en Klaas – proefballonnen – Dijkhoff voortdurend in het nieuws. Bij D66 leidt het vertrek van Alexander Pechtold in peilingen niet tot verder verlies. Met pleidooien voor stevige uitvoering van het klimaatbeleid weet Rob Jetten zich verzekerd van aandacht. En zelfs de kleinste partner, de ChristenUnie, is stabiel en herkenbaar.

Vroeger, toen het CDA bijna altijd regeerde en de premier leverde, was de rol van de fractie helder. Ze moest het kabinet ondersteunen en zelf geen kabaal maken. Maar die dominante positie is ver verleden tijd. Om politiek te overleven moet ook de CDA-fractie herkenbaar aanwezig zijn in het politieke landschap.

Afgelopen maanden begon het onder CDA-leden te wringen. De ministers doen het goed, maar waar is de fractie? CDA’ers maakten een vreugdesprongetje toen Kamerlid Madeleine van Toorenburg in het AD pleitte voor versoepeling van het kinderpardon.

Al sinds het regeerakkoord hadden veel CDA’ers moeite met het taboe hierop. In de coulissen deden partijprominenten als oud-minister Ernst Hirsch Ballin en oud-senator Rein Willems hun best de fractie op een nieuw spoor te brengen. Intern benadrukte CDA-voorzitter Ruth Peetoom keer op keer hoe moeilijk het gestolde beleid lag bij de leden. Zeker nadat onderzoek liet zien hoe zwaar het uitwerkt op de psyche van een kind en nadat de Europese rechter Nederland maande de regels op onderdelen aan te passen.

Volgens het CDA, gesteund door D66 en de ChristenUnie, is dit een ‘nieuwe realiteit’ binnen het regeerakkoord. Intussen houdt de VVD van Dijkhoff en staatssecretaris Mark Harbers stoïcijns vast aan de letter van het regeerakkoord. Pas half juni komt er een onafhankelijk advies. Dat betekent dat de reactie van het kabinet pas na de zomer in het parlement besproken kan worden. Intussen is de druk hoog. Er worden nog steeds kinderen uitgezet, al verzekert Harbers dat hij alle gevallen zorgvuldig behandelt.

Maar in het CDA zijn ze blij. Eindelijk een belangrijk punt dat die partij onderscheidt van de VVD. ‘We moeten als CDA vaker een eigen lijn trekken’, riepen CDA-jongeren deze week op een bijeenkomst in Leiden. Ruth Peetoom, die over twee weken afscheid neemt, beaamde dat daar van harte. De Tweede Kamerfractie, tot nu toe nogal bleek, heeft eindelijk wat kleur op de wangen.

ALLE COLUMNS VAN JAAP JANSEN?: KLIK HIER