Buma's meesterzet

Jaap Jansen7 mrt 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hoekstra staat in Europa lijnrecht tegenover de Fransen en dat vinden de Duitsers wel handig. Dan kunnen zij bemiddelen. Hoekstra is principieel, scherp en kan eindeloos onderhandelen. En als de Fransen – zoals bij Air France-KLM - echt niet toegeven, blijkt hij zelfs bereid via een achterommetje een groter deel van de macht naar zich toe te trekken. Om het vervolgens in Parijs in keurig Frans nog eens uit te leggen. Hij is er speciaal voor naar ‘de nonnen’ - het taalinstituut in Vught - geweest.

In Europa kennen ze hem al. Nu wordt Hoekstra ook in Nederland zichtbaar. De Telegraaf zette hem met bokshandschoenen op de voorpagina van de zaterdagkrant en kopte ‘in potentie een premier’. Een dag later, in WNL op Zondag, zei CDA-leider Sybrand Buma: ‘Het 'in potentie' mag wat mij betreft weg!’ Onmiddellijk kreeg Wopke telefoon van de echte premier, VVD’er Mark Rutte: ‘Ho, ho! Weet je wel dat er geen vacature is?’

Hier gebeurde iets bijzonders. Buma, die er al jaren geen geheim van maakt zichzelf in het Torentje te zien als opvolger van Rutte en als eerste CDA-premier na Jan Peter Balkenende, droeg geheel vrijwillig de macht over. Het CDA heeft een kandidaat-premier en dat is niet langer Buma zelf, maar Wopke Hoekstra.

De aangewezene reageerde een paar uur later in Buitenhof bescheiden. Wel bracht hij terloops de reactie van Rutte in de openbaarheid. Hier werd iets gemarkeerd: hij accepteerde de kandidatuur.

Ik weet niet of de premier erop gerekend had dat zijn reactie aan Hoekstra meteen naar buiten zou komen. Voor Rutte is het toch al ingewikkelde speelveld plotseling veranderd.

Buma deed een meesterzet. Het Torentje is voor hem waarschijnlijk onhaalbaar. Met een nieuwe kandidaat, die als minister van Financiën in het hart zit van het beleid en dagelijks op het Europese toneelstaat, krijgt het CDA opeens nieuwe kansen. En Buma voorkomt dat hij zelf –zoals veel van zijn voorgangers – op een slecht moment, de schouders omlaag, de politiek moet verlaten.