De nieuwe Eerste Kamer

Jaap Jansen21 mrt 20194 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Gaat het kabinet snel vallen? Ik denk het niet. In elk geval niet snel door toedoen van de Eerste Kamer. In de praktijk hebben we al sinds 2010 te maken met minderheidskabinetten. Zo kon Rutte II na de Statenverkiezingen van 2015 nog maar rekenen op 21 van de 75 Senaatszetels. Meer hadden VVD en PvdA er toen niet. Toch haalden bijna alle wetten de eindstreep. Simpelweg omdat in de Tweede Kamer al rekening werd gehouden met die nieuwe verhoudingen.

En van zichzelf is de Eerste Kamer toch al niet zo revolutionair. Partijen die binnenkort nodig zijn voor de meerderheid stemden sinds het aantreden van Rutte III in bijna alle gevallen al voor de door dit kabinet voorgestelde wetten, blijkt uit onderzoek van de website Stuk Rood Vlees.

GroenLinks en Partij van de Arbeid deden dat 96 van de 100keer, de SGP 97 keer en de Onafhankelijke Senaatsfractie 98 van de 100 keer. Waarom zouden zij dat straks plotseling niet meer doen?

Het wordt trouwens niet in alle opzichten een feest om deel uit te maken van die constructieve oppositie in de Eerste Kamer. Hun partijleiders in de Tweede Kamer zullen veel vaker dan tot nu toe - al dan niet fijntjes - laten weten hoe zij geacht worden te stemmen. Daar gaat hun onafhankelijke positie!

Een minister die eigenlijk niet zo’n zin heeft in een bepaald coalitiecompromis, kan zelfs misbruik maken van de Eerste Kamer. Stel dat CDA-minister Hugo de Jonge uit zichzelf niet zoveel ziet in een compromis over ‘voltooid leven’ dat hij mogelijk later in deze kabinetsperiode voor de lieve vrede in de coalitie sluit met D66. Dan doet hij in de Eerste Kamer gewoon iets minder zijn best en gaat het niet door. Zijn achterban zal hem dat niet kwalijk nemen!

Het enige verschil met de afgelopen jaren zal zijn dat de Eerste Kamer een heel klein beetje vaker bezoek krijgt van camera, microfoon en schrijfblok. Maar dan vooral om te zien hoelang de nieuwe grote fractie van Forum voor Democratie het volhoudt zonder te vervallen in LPF-toestanden. En om te kijken of de nummer 2 van Forum in de Senaat, Paul Cliteur, net als op zijn partijcongres tijdens zijn eerste toespraak een vergiet op zijn kop zet.