Uitgeput

Jaap Jansen28 mrt 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Zijn maatschappelijke ervaring tot nu toe: actief bij jeugdcarnavalsvereniging De Bokk’n Hörnkes en zijn betrokkenheid bij de organisatie van Paaspop Albergen en de jaarlijkse Solexrit. Hij weet niet waarom mensen hem de Staten in gestemd hebben. Misschien zijn typisch Twentse achternaam.

Eerste-Kamerlijsttrekker Henk Otten, lid van het statutair onafzetbare driekoppige partijbestuur, runt het Forum voor Democratie vanaf de burelen in de Tweede Kamer. Hij klopt zich op de borst dat het Forum – inmiddels gezegend met 33.000 leden – 2000 cv’s heeft doorgespit en met 500 kandidaten intensieve gesprekken voerde. Hij wilde geen PVV- of LPF-toestanden. Er moeten heel wat ongeschikte lieden bij hebben gezeten, want de lijsten voor Provinciale Staten waren voor bijna de helft lijstvulling: mensen uit andere provincies of kandidaten die al ergens een zetel hebben of binnenkort verwerven.

In de Eerste Kamer krijgt Forum waarschijnlijk 13 zetels. Naast Henk Otten collega-fractiemedewerker Jeroen de Vries. En Annabel Nanninga die al in de gemeenteraad van Amsterdam zit en gekozen is in de Staten van Noord-Holland. Ook de schaakvriend van Baudet wordt Eerste-Kamerlid. Loek van Wely was alleen beschikbaar als lijstduwer, voor politiek had hij geen tijd. Hij schrok zich rot toen hij hoorde dat hij de Eerste Kamer in komt. En hij is ook nog gekozen in de Staten!

Als het Forum bij de verkiezingen voor het Europees Parlement vijf van de 29 zetels haalt en alle gekozenen hun zetels innemen, vertrekken drie senatoren naar Straatsburg. De nummers 6, 7 en 13 van de Eerste Kamer staan voor Europa op 2, 3 en 4. Mocht een van hen toch maar niet naar Straatsburg verkassen, dan gaat Freek Jansen naar het Europarlement. Alle medewerkers van de Tweede-Kamerfractie hebben dan een parlementszetel. Op de secretaresse na.

Dit betekent dat de Eerste-Kamerlijst eind mei al bijna is uitgeput. 16 van de 19 kandidaten hebben dan een zetel. Hekkensluiter op de senaatslijst is Theo Hiddema, maar die kan niet uit de Tweede Kamer omdat dan landmachtkapitein Susan Teunissen aan de beurt is. En die heeft de partij inmiddels verlaten wegens gebrek aan democratie.

Misschien dat de Uil van Minerva het Forum behoedt voor deze problemen, eenvoudig omdat in het in de Senaat geen 13 zetels krijgt. Want het is de vraag of alle gekozenen op tijd verhuisd zijn om in de juiste provincie hun stem uit te brengen.

Image