Er komt geen Brexit

Jaap Jansen7 nov 20194 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Wij Nederlanders raken ze niet graag kwijt, de Britten. Ze lijken een beetje op ons. We zijn handeldrijvende buren. Soms met elkaar, soms tegen elkaar. We hadden zelfs even hetzelfde staatshoofd. Nederlanders houden van Britse humor en we denken dat we ze heel goed verstaan. I say hello, you say goodbye!

De Franse president Emmanuel Macron zit er anders in dan Rutte. Kom nou maar door met die Brexit, denkt Macron. Hij wil af van het eindeloze gedoe en verder met Europa. Hoewel Rutte en Macron partners zijn in de Europese liberale partij, staan ze in het Brexitverhaal tegenover elkaar. Dat is trouwens typisch Frans: in het begin van een politieke discussie nemen ze vaak een excentriek standpunt in. Om te laten zien: hier zijn wij, Frankrijk doet ertoe, en als er een compromis komt, wordt het met óns gesloten!

Ondertussen rijst de vraag of die hele Brexit wel doorgaat.

Hashtag: er komt geen Brexit, twittert Henri Kruithof al maanden. Op Twitter omschrijft hij zich als ‘liberaal politiek dier, Rotterdammer in Groningen’. Ik ken hem als voormalig hoofd voorlichting van de VVD Tweede-Kamerfractie. Kruithof maakt zich vrolijk om de vele signalen die dag in, dag uit bewijzen dat de Britten er niet uitkomen. Ze weten niet wat ze willen.

Brexit heeft al twee conservatieve premiers versleten en ook de derde krijgt er geen grip op. De aanstichter van Brexit, Nigel Farage, heeft er nog eens goed over nagedacht en is bij de verkiezingen voor het Lagerhuis zelf geen kandidaat. Met het argument: dan kan ik mijn 600 kandidaten ondersteunen. Een absurde redenering die ik van andere politieke leiders nog nooit gehoord heb.

Dat de Brexit partij – op Farage na – wel overal kandidaten stelt, kan ertoe leiden dat de Conservatieven in een doorslaggevend aantal districten net niet de grootste worden, maar Labour of de Liberaal-Democraten. Dan is – na David Cameron met het referendum en Theresa May met de vorige tussentijdse verkiezingen – Boris Johnson de derde die zich volledig misrekend heeft.

De Britten krijgen dan een parlement met net zoveel tegengestelde meningen als nu. Als Labour, de LibDems en de Schotse nationalisten een stevige vinger in de pap krijgen, wordt #erkomtgeenbrexit de krantenkop van het jaar.

Misschien is dat voor de Britten zelf ook maar het beste. Want waar zouden ze zijn zonder permanent af te kunnen geven op Europa? They love to hate us!

Als de nieuwe Britse premier een paar dagen na verkiezingsdag 12 december in Brussel aanklopt om wederom uitstel te vragen van Brexit, zal Rutte daar weinig moeite mee hebben. In het Elysee wordt stevig gevloekt. Daarna gaat Europa weer over tot de orde van de dag.

Henri Kruithof krijgt steeds meer gelijk. Hashtag: er komt geen Brexit.

ALLE COLUMNS VAN JAAP JANSEN: Klik hier