Partijen, fuseer!

Jaap Jansen27 feb 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

In de Tweede Kamer stemmen deze twee partijen, nu ze beiden in de oppositie zitten, bijna altijd hetzelfde. De PvdA bleek vorige week zelfs bereid haar eigen trofee in de kliko te werpen: het CETA-verdrag waarover naar tevredenheid was onderhandeld door minister – nu Kamerlid – Lilianne Ploumen. Dat verdrag was voor de PvdA plotseling waardeloos nadat GroenLinks-leider Jesse Klaver de strijd ermee aanbond.

Waar dus nog verschillen zijn, worden ze snel weggewerkt. Geen wonder dat Klaver droomt van een ‘Keerpunt 21’, een gezamenlijk verkiezingsprogramma voor 2021. Geen wonder dat PvdA-aanvoerder Lodewijk Asscher vorig jaar in de podcast Betrouwbare Bronnen pleitte voor een ‘samen uit, samen thuis’ van de twee partijen in de kabinetsformatie.

Gezamenlijk optrekken heeft ook strategische waarde. Als een links verbond met enig gemak de grootste partij kan worden, houden de media daar in de campagne rekening mee. Dan is er geen tv-debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet, zoals in de Europese stembusstrijd, maar tussen de premier en de aanvoerder van de progressieven.

Inhoudelijk lijkt links de wind in de zeilen te krijgen met het besef dat er iets groots nodig is om het klimaat te keren. En dat het niet goed gaat met gelijke kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Zelfs VVD en CDA schuiven hierover in hun denken op naar links.

Volgens Peter Kanne van I&O Research heeft een fusie van PvdA en GroenLinks electoraal meerwaarde: er stappen ook kiezers van D66, SP, Partij voor de Dieren en twijfelaars over. En wanneer ook PVV en Forum voor Democratie fuseren, krijgt zo’n linkse fusie zelfs nog meer stemmers achter zich.

Rest de vraag waar D66 is in dit verhaal. Er was al eens een gezamenlijk progressief verkiezingsprogramma: ‘Keerpunt 72’, waar ook D66 aan meedeed. Toen het met de PvdA daarna veel beter ging, liet ze D66 vallen. D66-leider Hans van Mierlo sprak verbitterd van ‘het verraad van de PvdA’ en D66 werd voor de PvdA regelmatig een stevige concurrent. In 2017 zelfs twee keer zo groot.

In de jongste editie van het wetenschappelijke PvdA-blad S&D filosofeert D66-denker Daniël Boomsma over een nieuwe vrijage tussen PvdA en D66. Volgens hem zijn de verschillen te overbruggen. Het is een discussie die af en toe oplaait. De vorige week overleden oud PvdA-minister Jos van Kemenade pleitte in 1991 in een PvdA-rapport voor samenwerking met D66 en GroenLinks.

Een kabinet vormen wordt steeds moeilijker. Er zijn vijf en straks misschien wel zes of zeven partijen nodig voor een meerderheid, terwijl de verschillen vaak niet groot zijn. Volgens I&O ergert 78 procent van de kiezers zich aan die versnippering. De kiezers zijn in hun denken dus al verder dan de meeste partijen. Het is tijd voor een nieuw politiek landschap.

ALLE COLUMNS VAN JAAP JANSEN: Klik hier